Tükenmeyen Nefesle

Skip Navigation Links
21 Ocak 2022

TÜSAD olarak SUT' ta alanımızdaki hataların giderilmesine yönelik hukuksal kazanımımızı paylaşıyoruz..

Danıştay Kararı: Filgrastim, lenograstim, pegfilgrastim ve lipegfilgrastim Göğüs Hastalıkları Uzmanları tarafından da yazılabilir

Göğüs Hastalıkları Uzmanlarının tedavisini yürüttüğü hastaların ihtiyaç duyduğu filgrastim, lenograstim, pegfilgrastim ve lipegfilgrastim ilaçlarını reçete etme olanağı Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikle ortadan kaldırılmıştı. Yapılan düzenlemeyle, “…en az bir hematoloji veya tıbbi onkoloji uzman hekiminin yer aldığı en fazla 6 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak hematoloji, tıbbi onkoloji, iç hastalıkları veya çocuk hastalıkları uzman hekimleri tarafından en fazla birer aylık dozlarda reçete edilmesi halinde bedelleri Kurumca karşılanır” kuralı getirilmiştir.

TÜSAD tarafından Danıştay’da açılan davada, bu düzenlemenin hekimin tedaviyi tayin ve hastaların sağlık hakkına aykırı olduğu belirtilerek "filgrastim", "lenograstim", "pegfilgrastim" ve "lipegfilgrastim" etken maddeli ilaçların bedelinin karşılanması için düzenlenmesi gereken sağlık kurulu raporunda ve anılan ilaçları reçete edebilecek hekimler arasında akciğer kanserinin tedavisini yürüten göğüs hastalıkları uzmanlarına yer verilmemiş olmasından dolayı, eksik düzenleme sebebiyle anılan değişikliğin iptali ve yürütülmesinin durdurulması istenmiştir.

Davayı inceleyen Danıştay 10. Dairesi “…hekimin, kendisine başvuran hastanın hastalığını teşhis etmesi, buna uygun tedavi yöntemini belirlemesi, uygun ilaç ve tıbbi cihazları reçete etmesi, hekimin tedavi özgürlüğünün yanı sıra tanı ve teşhis koyma yükümlülüğünü de içermekte olup; aynı zamanda hastanın sağlıklı yaşam hakkına erişimi ile doğrudan ilgili bulunmaktadır.

Buna göre, davacı göğüs hastalıkları uzmanlarının aldığı eğitim ve yetkinlikleri ile mesleki bilgileri doğrultusunda muayenesini ve tedavisini yapmakta oldukları hastaları için sağlık raporu ve reçete düzenlemelerinin engellenmesi niteliğinde olan dava konusu düzenlemeler, hastanın sağlık hakkına, hekimin tedavi etme özgürlüğüne ve aynı zamanda hekimin tanı ve teşhis koyma yükümlülüğüne de aykırılık teşkil etmektedir…” gerekçesiyle hükmün yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir.

Sağlık hakkına erişimi haksız şekilde kısıtlayan düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasına ilişkin Kararı ekte paylaşıyoruz.

Saygılarımızla.
TÜSAD MYK

Karar dosyası için tıklayınız

ÜYE GİRİŞİ


   
Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Mart 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
 LookUs & Online Makale