Tükenmeyen Nefesle

Uyku Bozuklukları Çalışma Grubu

13 Mart 2020 Dünya Uyku Günü Bildirisi

“Daha iyi uyku, daha iyi yaşam, daha iyi gezegen’’

TÜSAD Dünya Uyku Günü Bildirisi

Uyku; yaşamımızın üçte birini geçirdiğimiz, vücudumuzun fiziksel ve ruhsal olarak dinlendiği, yenilendiği, yeni bir güne hazırlandığı ve sağlıklı bir hayat için vazgeçilmez bir olgudur. Uluslararası uyku bozuklukları sınıflamasına göre 85 hastalığın yer aldığı uyku bozuklukları toplumda yaygın görülen bir sağlık problemidir.

Sağlıklı bir yaşam için uyku süresi kadar, kaliteli uyku da önem arz eder. Son yıllarda hızla gelişen teknolojiye paralel olarak, özellikle genç popülasyonda cep telefonu, bilgisayar ve televizyon gibi cihazların yatak odalarında ve yaygın kullanımı uyku-uyanıklık döngüsünün bozulmasına yol açmaktadır. Bu durum gün içi performansı olumsuz etkilemekte ve yaşam kalitesini bozmaktadır. Uyku bozukluklarının en sık görülen tablosu uyku apne sendromu, sabah yorgunluğu, kardiyak ve metabolik etkilenme, gündüz aşırı uyku hali ve trafik-iş kazaları gibi sonuçları nedeniyle, sadece bireysel değil toplumsal düzeyde önemli bir halk sağlığı problemidir. Bu nedenle uyku bozukluklarının tanısı ve tedavisi, sosyal-toplumsal bir gerekliliktir.

Sağlıklı bir uykunun önemine dikkat çekmek ve uyku bozuklukları konusunda farkındalık yaratmak amacıyla, Dünya Uyku Derneği tarafından her yıl mart ayının ikinci cuma günü, farklı bir sloganla Dünya Uyku Günü olarak kutlanmaktadır. Bu yıl da 13.Mart.2020 tarihinde “Daha iyi uyku, daha iyi yaşam, daha iyi gezegen’’ sloganı ile etkinlikler düzenlenmesi planlanmıştır.

Uyku apne sendromu, pediatrik uyku bozuklukları ve narkolepsi alanlarında yaptığı araştırmalarıyla dünya uyku tıbbının gelişmesinde büyük katkıları olan bilim insanı, Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Christian Guilleminault (1938-2019) geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılmıştır, kendisini saygı ile anıyoruz.

Göğüs hastalıkları alanında ülkemizin ilk bilimsel meslek kuruluşu olarak 1970 yılında kurulan, toplumsal ve mesleki eğitimi destekleyerek halkımızın akciğer sağlığını korumayı amaçlayan, yarım asırlık çınar Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD); Uyku Bozuklukları Çalışma Grubu ile uyku alanında da önemli bir misyon üstlenmiştir. Çalışma grubumuzun amacı; uyku sağlığı ve uyku bozuklukları hakkında hekimler ve diğer sağlık personellerini bilgilendirmek, bu konuda araştırmalar yapılmasını teşvik etmek, toplumu bilinçlendirmek, uyku tıbbının gelişmesine katkıda bulunmaktır.

Değerini ancak kaybettiğimiz zaman anladığımız ve sağlıklı yaşam için vazgeçilmez olan “uyku”nun önemini bilen sağlıklı nesillerin yetişmesi dileğiyle Dünya Uyku Günü’nüz kutlu olsun.

TÜSAD Uyku Bozuklukları Çalışma Grubu Adına
Prof. Dr. Oğuz Köktürk

ÜYE GİRİŞİ


Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Nisan 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
 LookUs & Online Makale