Tükenmeyen Nefesle

Tütün Kontrolü Çalışma Grubu

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü Basın Bildirisi

 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü ,1987 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından, yılda ortalama 8 milyon insanın ölümüne "Tütün Salgını"na karşı farkındalığı artırma ve tütün dumanının sağlığa zararlarını topluma anlatıp harekete geçmeyi sağlama hedefiyle tanımlanmıştır. Salgın kelimesinin COVID -19 ile anıldığı geçtiğimiz yılın ağır bilançosu dünya genelinde 3,2 milyon kaybedilen hayat oldu. Tütün kullanıcılarının kullanmayanlara göre corona virüse daha sık yakalandığı, hastalık seyrinin daha ciddi hatta daha ölümcül seyrettiğine dair birçok bilimsel kanıt ve literatür mevcuttur. Tüm bilinenleri değiştiren COVID-19 salgından 2,5 kat daha fazla ölüm sayısı olan tütün kullanımın zararlarını azaltmanın tek yolu derhal onu bir daha başlamamak üzere terk etmektir. Dünya genelinde 1,3 milyar aktif sigara kullanıcısı olduğu hesaplanmaktadır.Her iki kullanıcıdan birinin hayatının zamana yayılmıs olsa da nihayetinde ölümle sonuçlanması düşünüldüğünde milyonlarca insan hayatı tehlike altındadır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir hastalık olarak tanımlanan tütün bağımlılığı tedavi edilebilir. Doğru teşhis ve tedavi yöntemleriyle bu oran %84 lere ulaşmaktadır

Dünyadaki 780 milyon aktif kullanıcı tütünden vazgeçmeye hazır ancak bunların sadece %30 u bu konuda onlara yardımcı olacak hizmet altyapısı, iş gücü ve tedaviye ulaşabiliyor. Amaç dünya genelinde bu imkanların daha çok kullanıcıya ulaşması.

Ülkemizde 'Sigara Bırakma Poliklinikleri' bu imkanı tüm halkımıza ücretsiz ve yaygın şekilde sunarak önemli bir görevi yerine getiriyor.

  • Tütünü bıraktıktan 20 dakika sonra kalp hızı ve kan basıncı normalleşir.
  • 12 saat içinde kandaki  zehirli gaz  karbonmonoksit seviyesi normale iner.
  • 2-12 haftada dolaşımınız iyileşir ve akciğer fonksiyonlarınız gelişir.
  • 1-9 haftada öksürük ve nefes darlığı azalır.
  • 1.yılda kalp ve damar hastalığı riski içmeye devam edenin yarısına kadar iner.
  • 5. yılda felç-inme riski içmeyenlerle eşitlenir.
  • 10. yılda akciğer kanserine yakalanma riski içenlerin yarısı seviyesine gerilerken ağız, gırtlak, yemek borusu, mesane, rahim ağzı ve pankreas kanseri riskleri de ciddi oranda azalır.
  • 15. yıl koroner arter hastalık riskinin artık içmeyenle aynı olacak kadar gerilediği zamandır.

Tütün kullanmaktan vazgeçilen her yaş için, kalan hayat süresi ve konforu için önemli bir kazanımdır.

TÜSAD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu olarak biz de bu yıl 31 Mayıs için DSÖ'nün belirlediği sloganı benimseyerek "Commit to Quit" diyoruz, yani sadece COVID -19 pandemisinin yarattığı hastalık ve ölüm riskinin bile bırakmaya sebep olabileceği günümüzde kendin için, ailen için, toplum için, birey ve ülke ekonomisi için, çevre için ‘’Haydi Tütünü Bırakmaya Söz Ver’’ , çünkü ‘’Bırakan Kurtulur‘’.

TÜSAD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu

ÜYE GİRİŞİ


   
Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Mart 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
 LookUs & Online Makale