Tükenmeyen Nefesle

KOAH Çalışma Grubu

2023 Dünya KOAH Günü Basın Bildirisi

 Dünya Sağlık Örgütü’nün katılımıyla meydana getirilen “Kronik Obstrüktif Akciğer hastalığına Karşı Küresel Girişim Grubu” (Global Initiation for Chronic Obstructive Lung Diseases-GOLD) tarafından 2002 yılından beri her yıl Kasım ayının üçüncü çarşamba günü organize edilen Dünya KOAH Günü, bu yıl 15 Kasım 2023 olarak belirlendi. Derneğimiz bu yıl “Sorularla KOAH” temasıyla Dünya KOAH Günü’nü vurgulamaktadır. 

1-Hangi şikâyetlerin varlığında KOAH olduğundan şüphelenilmeli? 

Solunum sistemiyle ilgili başta efor ile gelişen nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma gibi giderek artan veya kalıcı yakınmalar KOAH varlığının habercisi olabilir. Erken evrelerde öksürük aralıklı görülürken, hastalık ilerledikçe sıklığı artabilir. Balgam ise genellikle koyu kıvamlı, yapışkan ve gri-beyaz renktedir. Erken evrede nefes darlığı ancak ağır efor gerektiren aktivitelerde olduğundan hastalar genellikle şikâyetçi olmazlar ya da hastaneye başvurmazlar. 

2- KOAH sık görülen bir hastalık mı? 

Dünyada 300 milyonu aşkın (son araştırmalara göre 400 milyona yaklaştı) KOAH hastası olduğu öngörülmekteyken, 40 yaş üstünde bu oran yüzde 15-20’lere yükselmektedir. 

3- KOAH tehlikeli bir hastalık mı? 

Yılda 3 milyon kişinin üzerinde ölüme neden olan KOAH, tüm dünyadaki ölüm nedenleri arasında kalp hastalıkları ve inmeden sonra 3’üncü sıraya yükselmiştir. Ülkemizde solunum sistemine bağlı her 3 ölümün yaklaşık 2’si KOAH nedeniyle gerçekleşmektedir.  

4- KOAH nasıl önlenir?  

KOAH oluşumunda başlıca risk faktörü tütün ve tütün ürünleri kullanımı olmakla birlikte, hava kirliliği, biyomas (özellikle evlerde kullanılan odun, tezek gibi yakıtlardan çıkan duman), çeşitli gaz ve tozlara çevresel veya mesleki maruziyet de diğer önemli risk faktörleri arasında yer almaktadır. KOAH gelişmeden sigaranın bırakılması veya zararlı toz ve gaz gibi mevcut maruziyete son verilmesi ile hastalık önlenebilir.

5- KOAH tedavi edilmediğinde ya da tedavisinde geç kalındığında neler yaşanabilir?  

KOAH tedavi edilmediği takdirde belirtiler artacak, yaşam kalitesi azalacak, iş gücü kaybı yaşanacak ve alevlenmeler ortaya çıkabilecektir. 

6- KOAH bulaşıcı bir hastalık mı? 

KOAH bulaşıcı bir hastalık değildir. 

7- KOAH tanısı nasıl konuluyor?

Başta tütün ve tütün ürünlerine bağlı maruziyetlerin bulunduğu kişilerde nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarma gibi şikâyetlerin ortaya çıkması KOAH tanısını akla getirmelidir. Bu tanı, basit bir şekilde kısa sürede gerçekleştirilebilecek bir test olan "solunum fonksiyon testi" (SFT) ile konulabilmektedir.

8- KOAH tanısı konulan bir kişi öncelikle ne yapmalıdır?

KOAH tanısı alan bir kişide ilk yapılması gereken, sigaranın bırakılması ve varsa çevresel ve mesleksel maruziyetin ortadan kaldırılmasıdır. Diğer önemli konu, hekiminin planlayacağı tedaviyi uygulamasıdır.

9- KOAH tedavisinde nasıl bir yol izlenmektedir? 

KOAH tedavisinde hekim tarafından hastaya başlanılan nefes açıcı “inhaler” tedavi, hava yollarındaki daralmayı azaltıp hastanın rahat nefes alıp vermesine yardımcı olacaktır. Ayrıca dengeli ve sağlıklı beslenmek, düzenli günlük fiziksel aktivite yapmak ve gereken hastalarda pulmoner rehabilitasyon KOAH hastaları için tedavide diğer önemli unsurlardır.  

10- Kullanılan ilaçlarla hastalık tamamen geçebilir mi? 

KOAH, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığı olsa da kalıcı bir hastalıktır, tamamen geçemez. Tedavinin başlıca hedefleri; şikâyetleri azaltmak, hastalığın ilerlemesini önlemek ve yaşam kalitesini arttırmaktır. Sigara ve diğer risk faktörlerinden uzak durmak da hastalığın ilerlemesini önleyecektir.  

11- İlaçlar ne kadar süreyle kullanılmalıdır? 

KOAH tedavisi ömür boyu kullanılan bir tedavidir. Tedavi değişikliği hasta yararına, şikâyetlerin geçmemesi veya alevlenme denilen atakların yaşanması durumunda takip eden hekimi tarafından gerçekleştirilebilir. 

12- Verilen tedavi düzenli değil de şikâyet oldukça kullanılsa ne olur? Tedavinin doğru kullanılması ne kadar önemli?

KOAH ilerleyici ve kalıcı bir hastalık olduğu için tedavisiz bir süreç söz konusu değildir. Şikâyetlerin tamamen kaybolması beklenmemektedir. KOAH’ta tedavi başarısını etkileyen en önemli faktörlerden birisi tedaviyi doğru ve düzenli kullanmaktır. Düzenli tedavi belirtileri hafifletebilir, hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir. Düzensiz ve yanlış kullanılan tedavi ise belirtilerin artmasına, fiziksel aktivitenin düşmesine, alevlenmelerin yaşanmasına ve yaşam kalitesinin azalmasına yol açacaktır. 

13- KOAH’ta sigarayı bırakmak şart mı? 

Sigara, KOAH gelişimindeki en büyük risk faktörüdür. Sigara içmek hem hastalığın ilerlemesine, hem de tedavi yanıtsızlığına yol açacaktır. 

14- KOAH atakları (alevlenmeler) önemli mi? 

KOAH’ta hastalığın seyrini kötüleştiren, ölümlere neden olabilen başlıca durum alevlenme gelişmesidir. 

15- Alevlenmeler nasıl önlenebilir?

Alevlenmelerin en sık nedeni enfeksiyonlardır. Enfeksiyona bağlı alevlenmelerin önüne geçebilmek için, kalabalık ortamlardan uzak durulması, gereken durumlarda maske takılması, grip, zatürre başta olmak üzere hekim tarafından önerilen aşıların olunması gerekmektedir. Aynı zamanda hekiminizin verdiği ilaçların bazıları alevlenmeleri önleme özelliğine de sahiptir.

16-Erken tanı neden önemli?

KOAH’ta erken tanı, hastalığa bağlı şikâyetlerin önüne geçip, ölüm oranını azaltabilecek önemli bir durumdur. 40 yaş üstü, sigara içen veya içmiş (veya çevresel ve mesleki maruziyeti olan) kişilerde başta efor ile gelişen nefes darlığı, öksürük ya da balgam yakınmalarından birinin varlığı KOAH’ın habercisi olabilir. Bu nedenle bu tür bir şikâyet olduğunda en yakın göğüs hastalıkları hekimine başvurulması ve KOAH varlığının araştırılması gerekmektedir.  

Dünya KOAH Günü sloganımız “Hayat nefesle başlar” olarak belirlenmiştir.  Yaşamınızın değerini anlamak için nefesinizin kesilmesini beklemeyin. Nefesinizin kıymetini bilin. Unutmayın ki, hayat nefesle başlar.

TÜSAD KOAH Çalışma Grubu

ÜYE GİRİŞİ


Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Nisan 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
 LookUs & Online Makale