İnfeksiyon Çalışma Grubu

Tedbiri elden bırakmayalım, koronavirüse bayram ettirmeyelim.

BASIN A
ÇIKLAMASI                                                                                                   28.07.2020

TÜSAD KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ KAMUOYUNU BİLGİLENDİRDİ

Tedbiri elden bırakmayalım

koronavirüse bayram ettirmeyelim

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) olarak, 11 Mart 2020 tarihinden bu yana çok kolay bulaşan ve öldürücü olabilen ciddi bir salgın hastalıkla karşı karşıya olduğumuza dikkat çekerken, Covid-19 pandemisinden korunma yollarına özenle devam edilmesi gerektiğini her fırsatta vurguluyoruz. Kurban Bayramı öncesinde de önemli hatırlatmalarda bulunarak, kamuoyunu bilgilendirmek istedik.

İzolasyon önlemlerinin gevşetilmesinden sonra hastalık sıklığındaki düşüş hızı azaldı ancak hastalığın toplum için riskinin ortadan kalktığını söyleyemeyiz. Her ne kadar normalleşme yolunda adımlar atmaya çalışsak da hastalık toplum içinde hız kesmeden yayılmaya ve can almaya devam ediyor. Tıbbi maskeler yüzde 100 koruyucu değil, maskeye rağmen yakın temasla bulaşma olabilmektedir.

Bu yılki Kurban Bayramı’nı geçmiş yıllarda olduğu gibi kutlayamayacağımız bilinmektedir. Bu nedenle uyulması gereken en önemli kuralları ve tedbirleri şöyle sıralayabiliriz.

·       Kurban alımı ve kesimi sırasında da maske takılmasına, yakın temastan kaçınılmasına dikkat etmeliyiz.

·       Her bayram elini öpmeye gittiğimiz, çok kıymet verdiğimiz büyüklerimiz Covid-19 kapsamında çok daha fazla ağır hastalık geçirme ve hatta ölüm riski taşıyor. Bu nedenle mümkün olduğunca yakınlarımızın bayramını telefon veya bilgisayarlar ile teknolojiyi aktif kullanarak kutlayalım.

·       Zorunlu hallerde açık alanlarda birbirinde 2 metre mesafeli oturmaya dikkat ederek onları ziyarete gidelim. Tokalaşmak, sarılmak, el öpmek gibi bayramlaşma alışkanlıklarından kaçınmak gerekiyor.

·       Kurban etlerinin iyi pişirilmesine dikkat edilmesi gerekiyor.

·       Bayram sofralarında omuz omuza oturmayalım, herkes tabağını eline alıp, mesafeli oturmaya dikkat etsin.

·       Misafir ziyaretleri sonrası evlerde herkesin ortak kullandığı kapı kolları, lavabo vb. alanlar alkol bazlı dezenfektan ile dezenfekte etmeliyiz.

Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu,

TÜSAD Enfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı