Tükenmeyen Nefesle

Skip Navigation Links

HIZLA YAYILAN OMICRON’A KARŞI ACİL TEDBİRLER: TAM DOZ AŞI VE ÖNLEMLERE TAM UYUM ŞART!

HIZLA YAYILAN OMICRON’A KARŞI ACİL TEDBİRLER: TAM DOZ AŞI VE ÖNLEMLERE TAM UYUM ŞART!

Avrupa’da hızlı bir şekilde yayılmaya devam eden Omicron varyantının Türkiye’de de yaygınlaşmaya başlaması, hekimler olarak bizleri endişelendirmektedir.

Sağlık Bakanlığı tarafından, Türkiye'de kalabalık illerde görülen COVID-19 vakalarının yüzde 10'undan fazlasının Omicron varyantı kaynaklı olduğunu açıklamıştır. Artan vaka sayıları durumun ciddiyetini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda TÜSAD olarak ek doz aşıların mutlaka tamamlanmasını ve maske kullanımına dikkat edilmesini öneriyoruz.

AVRUPA’DA ÖNLEMLER ARTIRILDI
Omicron varyantı, dünya genelinde ve Avrupa’da da hızlı bir şekilde yayılmaya devam etmektedir. Avrupa’da 53 ülkesinin en az 28’inde Omicron varyantı tespit edilmiştir. Birkaç hafta içinde İngiltere, İtalya ve Hollanda başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde hâkim varyant olması beklenmektedir. Dünya çapında Omicron’a bağlı ölüm oranlarında artışa neden olduğu bildirilmedi ancak vaka sayısında hızla artış olursa sağlık sisteminde yetersizlik yaşanabileceğinden endişe edilmektedir. Avrupa ülkelerinde COVID-19 önlemleri tekrar artırılmaya başlanmıştır.  Okullarda yılbaşı tatilinin uzatılması, açık havada maske takılması ve açık havadakiler de dahil, pek çok ülkedeki yılbaşı kutlamalarının iptal edilmesi gibi kararlar alınmıştır. Ocak ayında hızlı vaka sayısı artışıyla birlikte sağlık sisteminde zorluklar yaşanmasından endişe edilmektedir.

OMICRON  40 KAT DAHA HIZLI
Omicron, Delta varyantından 40 kez daha hızlı bulaşmaktadır. Bu nedenle kapalı alanlarda bulaş artık çok daha kolay ve hızlı olmaktadır. Mevcut aşıların etkinliği Delta’ya göre biraz daha düşüktür, bu nedenle tam doz aşılılar bile hastalığı hafif semptomlarla geçirip, çevrelerine bulaştırabilmektedir. Bu nedenle tam doz aşı yaptırmak ve aşılı da olsak önlemlere uyum çok önemlidir. Yeni bir yayında Sinovac gibi atenüe aşıların, mRNA aşılarıyla karşılaştırıldığında etkinliğinin düşük olduğu gösterilmiştir. Özelikle önceden Sinovac olanların ek dozlarda Omicron’a karşı mRNA aşıları ile aşılanmaları çok önemlidir.  Ülkemizde 3. doz aşılama 3 ay sonra yapılabilmektedir. Ek doz aşıların mutlaka yapılmasını ve kapalı alanlarda maske kullanımına dikkat edilmesini TÜSAD olarak önermekteyiz.

Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği İnfeksiyon Grubu Başkanı

OMICRON VARYANTI UYARILARIMIZ BASINDA GENİŞ YER BULDU

TÜSAD İnfeksiyon Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu tarafından, Türkiye’de hızla yayılmakta olan Omicron varyantı konusuna dikkat çekmek ve korunma tedbirlerini hatırlatmak için hazırlanan basın açıklaması medyada geniş yer bulmuş, başta Sözcü, Sabah, Bianet, Winally, Medimagazin, Ecza Gündem, Sağlık News gibi yüze yakın etkili yayında okurlara ulaşmıştır.

Sözcü
Sabah
Bianet
Winally
Medimagazin
Sağlık News
Ecza Gündem

ÜYE GİRİŞİ


   
Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Mart 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
 LookUs & Online Makale