Tükenmeyen Nefesle

Skip Navigation LinksANA SAYFA : Basın Bildirileri : Tam kapanma evet, ama etkin aşılama ve önlemlerin devamı şart!

Tam kapanma evet, ama etkin aşılama ve önlemlerin devamı şart!

SOLUNUM HEKİMLERİ OLARAK BİR KEZ DAHA UYARIYORUZ:

Tam kapanma evet, ama etkin aşılama ve önlemlerin devamı şart!

Solunum Derneği TÜSAD olarak, COVID-19 salgınının kontol altına alınması için daha etkili önlemler gerektiğini sık sık hatırlatmaktayız. Dün itibarıyla alınan, 29 Nisan-17 Mayıs tarihlerini kapsayan tam kapanma kararı olumlu bir gelişmedir. Salgının yavaşlaması, tam kapanmnın yanı sıra aşılama ile gerçekleşebilecektir.

Yeni normalleşme sürecinin ardından, sürekli artan vaka sayıları son derece endişe vericidir. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) olarak, pandemide tabloyu tersine çevirmenin ancak tam kapanma ve etkin aşılama ile mümkün olduğunun altını bir kez daha çizmek isteriz.

Hastanelerdeki pandemi servisleri ve yoğun bakımlar, artan artan iş yükü nedeniyle yetersiz kalmakta, bu durum Covid-19 ve diğer sağlık sorunları için başvuran vatandaşların mağduriyetine yol açmaktadır.

‘KARAR OLUMLU AMA DESTEK ŞART’

Tüm uyarılara rağmen, gerekli radikal tedbrilerin alınmaması nedeniyle salgın tablosu giderek ağırlaşmıştır. Kontrollü normalleşmenin başlamasından bu yana vaka sayılarında görülen artış, salgının kontrolünde zorluk yaşandığını göstermektedir. Normalleşme başlamadan hemen önce 9 bin civarında olan vaka sayıları, normalleşmenin ardından 7 kat artarak, 64 bine kadar çıkmıştır. Virüsün mutasyon geçirmesi de bu artışlarda etkili olmuştur. Şimdi artık daha sıkı önlemler alma zamanıdır. Vakaların düşmesi için alınan tam kapanma ve temel üretim haricinde üretim ve hizmetlerin durması kararlarını destekliyoruz. Salgının daha da yavaşlaması için aşılama ile ilgili sorunların hızlıca giderilerek ara vermeden devam edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca alınması gereken acil önlemler konusundaki önerilerimiz ise şunlardır;

  • Tam kapanma döneminde çalışanların kapanmadan kaynaklı ekonomik kayıpları devlet tarafından karşılanmalıdır.
  • Yurtiçi ve yurtdışı seyahatler zorunlu haller dışında durdurulmalıdır.
  • Aşılama programı etkin şekile devam ettirilmeli, aşı teminindeki aksaklıklar giderilmeli, toplum hızla aşılanmalıdır. Aşılama süreciyle ilgili toplum sürekli olarak bilgilendirilmelidir.
  • Filyasyon çalışmaları bilimsel kriterlere uygun olarak yapılmalı, elde edilen veriler en şeffaf şekilde ilgili kesimlere aktarılmalı, bu alandaki çalışmalar desteklenmelidir.
  • Vatandaşlarımız maske-mesafe-hijyen kurallarına harfiyen uymalı, ev ve komşu ziyaretlerine ara vermeli, kapalı ve kalabalık alanlarda uzun süre durmamalıdır.

 

TÜSAD Yönetim Kurulu adına

Prof. Dr. Ülkü Yılmaz

Başkan

ÜYE GİRİŞİ


   
Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Mart 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
 LookUs & Online Makale