Tükenmeyen Nefesle

Skip Navigation Links
20 Mart 2020

Pandemide Astım Yönetimi




Sayın Meslektaşlarım;


İçinde bulunduğumuz COVID-19 pandemisi nedeni ile bir takım durumlara da açıklık getirmek gerekliliği doğmuştur. Daha önce sorulduğunda belirttiğimiz gibi bugün GINA’nın yaptığı açıklama da astım hastalarının inhale steroidlerinin COVID-19 enfeksiyon riskini arttırmadığı, hatta astımları sistemik steroid ile kontrol altındaysa kontrol dozunda tedavilerine devam edebilecekleri açıklanmıştır.

Astımlı hastaların tedavilerini kesmeleri halinde atak geçirme ve hayati risklerinin olduğu göz önüne alınarak hastalarımızın tedavilerine aynı şekilde devam etmelerini, şikayetlerinin alevlenmesi durumunda ilaçlarının dozunu gerekli şekilde artırmaları, rahatlatıcı ilaçlarını doz aşımına gitmeden uygulamaları söylenmelidir. Şimdiye kadar yayınlanan vaka serilerinde astım hastaları açısından artmış bir risk bildirilmemiştir, ancak virüsü tanımadığımızı elimizdeki verilerin ne yazık ki yeterli olmadığını da bilmemiz gerekir.

Biyolojik ajanlar bilindiği üzere (omalizumab ve mepolizumab) hastaların astımlarını kontrol altına alan, Th-2 inflamasyon üzerinden etki eden ilaçlardır. Eozinofilleri etkilemeleri ve eozinofillerin virüs savunmasında en önemli hücrelerden olduğu da unutulmamalıdır. Bu ilaçların bu süreçte kullanımına dair yetkili firmalara yazdığımız mesajlara merkezlerinden gelen resmi yanıtlarda, bu pandemi sırasında mepolizumab ve omalizumab kullanan hasta bildirilmediğini, o nedenle artmış risk olduğuna dair veri olmadığını, uygulamanın hekimin tıbbi ön görüş doğrultusunda yapılması gerektiği bildirilmiştir.

Ancak bu biyolojik ajanların sağlık kuruluşlarında uygulandığı ve şu an için sağlık kuruluşlarının bulaş açısından en riskli yerler olduğu, sağlık kuruluşuna ulaşmak için hastaların çoğunun toplu taşıma kullanması gerektiği göz önüne alınırsa hastaların emniyeti için bu süreçte doz aralıklarını açmanızı, hastanın astım kontrolü kaybolduğunda yapması gerekenleri anlatmanızı öneririz.

https://ginasthma.org/recommendations-for-inhaled-asthma-controller-medications/

Sizlere, yakınlarınıza ve hastalarınıza çok sağlıklı günler diler,

Saygılarımı ve sevgilerimi sunarım.

Prof. Dr. Zeynep Ferhan Özşeker

TÜSAD Astım & Allerji Çalışma Grubu Başkanı

ÜYE GİRİŞİ


   
Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Nisan 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
 LookUs & Online Makale