Tükenmeyen Nefesle

Uyku Bozuklukları Çalışma Grubu

15 Mart Dünya Uyku Günü Basın Bildirisi

TÜSAD KÜRESEL SAĞLIK İÇİN UYKU EŞİTLİĞİNİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Ekonomiden hava kirliliğine kadar
birçok sıkıntı uyku bozukluğunu tetikliyor

Uyku düzenin ve sirkadyen ritmin bozulması son yıllarda sıkça duyduğumuz ve çok sayıda kişinin muzdarip olduğu sorunlar olduğunu dikkat çeken Solunum Derneği TÜSAD, ekonomik zorluklardan hava kirliliğine kadar pek çok sorunun uyku-uyanıklık sürelerini etkilediğini vurguladı. Bunun pek çok sağlık sorununu beraberinde getirdiğini belirten TÜSAD Uykuda Solunum Bozuklukları Çalışma Grubu adına Prof. Dr. Asiye Kanbay, uyku farkındalığının yanı sıra eğitim, sosyal yardım ve toplum katılımıyla “uyku eşitliği”  sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Son yıllarda yaşadığımız salgın, deprem ve bu yıl kendisini çok belirgin hissettiren iklim değişikliği başta olmak üzere pek çok sorunun insanlar ve hayvanlar dâhil tüm ekosistemi etkilediğini belirten TÜSAD Uykuda Solunum Bozuklukları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Asiye Kanbay; “Ekonomik zorluklar, küresel ısınma, hava kirliliği ve yaşam koşullarının değişimi sırasında karşılaşılan pek çok sorun insanların uyku-uyanıklık sürelerini etkiliyor. Uyku düzenin bozulması sirkadyen ritmi ve sirkadyen ritme bağlı vücudumuzda düzenli olarak üretilen birçok koruyucu hormon ve proteinin salınımını etkiliyor” dedi.

BOZUK UYKU RİTMİ SAĞLIĞI BOZUYOR

Kanbay, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Çevre koşullarındaki olumsuzlukla ve yaşam şartlarının bozulması yer kürede insanları göç hareketlerine yöneltiyor, göç edilen yerlerdeki olumsuz barınma koşulları da insanların konfor alanını etkileyerek uyku düzenini bozuyor.   Uyku ritminin bozulması ile yaşanan fizyolojik değişiklikler başta kalp-damar sistemi olmak üzere kanser, psikiyatrik bozukluklar gibi pek çok hastalığın gelişimine zemin hazırlıyor.”

UYKU EŞİTSİZLİKLERİ GİDERİLMELİ

Ulaşımın ve haberleşmenin her zamankinden daha kolay olduğu günümüzde insan sağlığının vazgeçilmez parçası olan uykunun ırk, dil, milliyet ve cinsiyet ayırt etmeksizin tüm dünya bireylerinde uygun koşullarda yaşanmasını umduklarını dile getiren Kanbay, açıklamasını şöyle tamamladı; “Dünya Uyku Günü, uyku farkındalığı oluşturarak ve eğitim, sosyal yardım ve toplum katılımı çabalarını birleştirerek uyku eşitsizliklerini azaltmaya ve herkes için sağlıklı uyku eşitliğine erişim sağlamaya yönelik iyi bir fırsat olabilir.”

 

ÜYE GİRİŞİ


Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Nisan 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
 LookUs & Online Makale