KOAH Çalışma Grubu

TÜSAD 2017 Dünya KOAH Günü Basın Bildirisi

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD)
KOAH Çalışma Grubu Dünya KOAH Günü Basın Açıklaması

Dünyada ölümcül hastalıklardan ve sigaraya bağlı halk sağlığı sorunlarından birisi olan ve
ülkemizde çok sık görülmesine rağmen toplumumuzun bilinçlendirilmesinde ve hastalığa yönelik farkındalığında büyük eksiklik görülen “KOAH” ile ilgili mesajların medyada  yer alması ülkemiz ve toplumumuz için çok kıymetli bir bilinçlendirme çalışması olacaktır.
Konunun önemine yönelik kısa basın açıklamamızı aşağıda bilgilerinize sunarız.

KOAH Nedeni İle
Ülkemizde Her Yıl 40 bine Yakın Vatandaşımız Hayatını Kaybediyor

10 KOAH' lı Hastadan Sadece Birisi Hastaneye Veya Doktora Başvuruyor

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği  (TÜSAD) KOAH Çalışma Grubu  her yıl Kasım ayı içinde toplumun KOAH farkındalığını artırmak ve bilinçlendirmek amacıyla değişik aktivasyonlar gerçekleştiriyor. TÜSAD KOAH Çalışma Grubu Başkanı,  Prof. Dr. Can Öztürk '' Ülkemizde 10 KOAH' lı hastadan sadece birisi hastaneye veya doktora başvuruyor. Tüm dünyada bu oran yaklaşık 4 veya 5  hastadan 1’i şeklinde. Ama bizim ülkemiz açısından baktığımız zaman gerçekten insanlar bu hastalıkla beraber yaşadıklarının farkına varmıyorlar'' dedi.

Nefesinizin Farkında olun !

KOAH önemli bir küresel halk sağlığı sorunu olmaya devam ediyor. KOAH Küresel Girişimi (Global Initiative of Obstructi ve LungDiseases – GOLD) önderliğinde 2002 yılından bu yana her yıl Kasım ayında Dünya genelinde KOAH günü etkinlikleri düzenlenmektedir. 2017 yılının sloganı 'KOAH’ın farklı Yüzleri ' olarak belirlendi. Bu slogan KOAH’ın her hastada farklı şekilde ortaya çıkabileceğini vurgulamak için belirlenmiştir.. Ayrıca; Sigara bıraktırılması, erken tanının konulması, solunum fonksiyon testinin önemi, fiziksel aktiviteler, belirti kontrolü, uygun beslenme, uygun ilaç kullanımı ve başka hastalıklara da neden olması ve bunların yönetimi konularına dikkat çekiliyor.

Prof. Dr. Can Öztürk, KOAH’ ın tüm dünyada ve ülkemizde çok yaygın görülen bir hastalık olduğunu ve ağırlıklı olarak sigaraya bağlı olarak geliştiğini belirtti.

Sigara içen kişilerin yaklaşık yarısında 40 yaş sonrası bu hastalığın ortaya çıktığı bilgisini veren Prof. Dr. Öztürk; “Özellikle sigara içen kişiler de 40 yaş sonrası yolda yürürken, merdiven çıkarken, biraz uzun mesafeli efor gerektiren işleri yaptıklarında meydana gelen tıkanma, erken yorulma ve nefes darlığı şikayetini insanlar yaşa ve içtiği sigaraya bağlı olarak yorumluyorlar. Aslında bakarsanız büyük olasılıkla altta yatan neden KOAH' ın ilk belirtileri oluyor. Ne kadar erken tanı konursa tedavide o kadar başarılı olup hastalığın ilerlemesi önlenebiliyor. İşte Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği olarak biz toplumda bu hastalığa yönelik farkındalığın ve bilinçlenmenin artması amacıyla, Kasım ayı boyunca Dünya KOAH Farkındalık aktiviteleri kapsamında değişik kuruluşların desteğini alarak toplumu bu konuda bilgilendirme faaliyetleri yapıyoruz'' dedi.

Farkındalık çalışmaları
Diğer kuruluşlarla da birlikte bu konuda bir çok faaliyetimiz olacak. Özellikle bu hafta ve bu ay içerisinde ve uzun dönemde insanlarımızın bu hastalığın farkında olarak nefeslerinin kıymetini daha iyi bilmelerini amaçlıyoruz ve gerçekten rahat bir nefes almanın çok değerli bir şey olduğunu herkesin hissetmesini hedefliyoruz. Ülkemizde KOAH yaygın bir sağlık sorunu. Toplumumuzdaki sigara içme oranının yüksek olmasına bağlı olarak gün geçtikçe KOAH tanısı konulan hasta sayısı artmakta. Artan hasta sayısına rağmen, nefes darlığının olduğunu fark etmeyen  KOAH’ lı hasta sayısı oldukça yüksek. Erken tanının önemi bu noktada devreye giriyor.” şeklinde konuştu.

KOAH hakkında:
Kısaca KOAH adı verilen “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı” sigaraya bağlı olarak en sık ölüme yol açan, kalıcı ve ilerleyici akciğer hasarı ile karakterize bir solunum yolu hastalığıdır.  Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde 2000’li yıllarda en önemli dördüncü ölüm nedeni olarak saptanmış ve 2020 yılında da üçüncü sıraya çıkacağı öngörülmüştür. Türkiye’de ise 2003-2004 yıllarında T.C. Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen ve 50 bin haneyi kapsayan “Ulusal Hastalık Yükü ve Maliyet-Etkililik Projesi” isimli çalışmada KOAH’ ın köylerde ve kentlerdeki tüm ölümlerin %5.8’inden sorumlu olduğu ile ülkemizdeki en önemli 3. ölüm nedeni olduğu vurgulanmıştır. Her yıl 40 bine yakın vatandaşımızın KOAH nedeni ile hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Daha çok ileri yaşlarda (60 yaşından sonra) ortaya çıkan bu hastalığın Avrupa ve Amerika’ya göre belirgin şekilde daha genç bir nüfusa sahip olmasına rağmen Türkiye’de bu kadar ön planda olması son derece düşündürücüdür. Ülkemizdeki bu üzücü durum kuşkusuz hala çok yüksek olan sigara içme oranları ile açıklanabilir. Dünya’da 200-300 milyon Türkiye’de ise halen 3-4 milyon civarında KOAH’ lı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizdeki yaş ortalamasının artması ve özellikle de 60 yaş üstü nüfusun hızlı artışı nedenleri ile dünya ortalamalarına göre zaten yüksek olan KOAH’ lı hasta sayısında ve KOAH nedenli ölümlerde patlama yaşanması kaçınılmaz olacaktır.

Ölümlere yol açmasının yanı sıra tüm dünyada önemli bir sakat bırakma nedeni de olan KOAH hastalığının tedavi masrafları yönünden toplam sağlık bütçeleri içerisinde %4 gibi önemli bir yere sahip olduğu da unutulmamalıdır.

KOAH  özellikle yaşlı nüfusun hastalığıdır. En sık 60 yaş üstü sigara içmiş veya içmeye devam eden , tozlu ortamlarda yaşayan veya çalışmış kişilerde ortaya çıkmaktadır. Bugün özellikle ABD’de “ Emekli Hastalığı” olarak bilinmektedir

Saygılarımızla,

Prof. Dr. Can ÖZTÜRK
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD)
KOAH Çalışma Grubu Başkanı

Bilgi Notu:

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) 1970 yılında kurulmuş, göğüs hastalıkları uzmanlarını bir arada toplayan, ulusal nitelikte, mesleki ve bilimsel ilk uzmanlık derneğidir. TÜSAD' ın hedef tanımında yer alan en önemli misyonlarından birisi "Akciğer Sağlığı ve Solunum Hastalıkları" alanında toplumsal bilinci arttırmak ve üyelerinin eğitimine katkı sağlamaktır. Dernek; üyelerine, meslektaşlarına ve topluma yönelik fonksiyonlarını 3 bini aşkın  üyesinin verdiği güçle; çalışma grupları, şubeler ve diğer organları aracılığı ile yürütmektedir.