Tükenmeyen Nefesle

Skip Navigation LinksANA SAYFA : Basın Bildirileri : TÜSAD 2018 Dünya KOAH Günü Basın Bildirisi

TÜSAD 2018 Dünya KOAH Günü Basın Bildirisi

TÜRKİYE SOLUNUM ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ   21  KASIM  2018 DÜNYA KOAH GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

KOAH’ın Tanımı nedir?
KOAH, hastalığı tanımlamada kullandığımız terimlerin baş harflerinden oluşur (Kronik Tıkayıcı-Obstruktif Akciğer Hastalığı).

Zararlı duman ve toz parçacıklarını uzun yıllar soluma neticesinde gelişen, anormal mikrobik olmayan iltihabi yanıt ile oluşan, hava yollarında kalıcı ve ilerleyici daralmayla seyreden, önlenebilir ve tedavi edilebilir akciğer hastalığıdır.

Her ne kadar akciğer hastalığı olsa da, diğer organları da  (kalp, damarlar )  etkilemektedir.

Dünya genelinde sık görülen ve son yıllarda önemi giderek artan küresel bir sorundur.

Hastalığın Dünya Genelinde Görülme Sıklığı Nedir?
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde 200 milyondan fazla KOAH hastası olduğu tahmin edilmektedir. Özellikle 40 yaşından sonra görülür ve yaşın ilerlemesiyle birlikte sıklığı giderek artar. 40 yaşı üzeri nüfusta görülme sıklığı % 5-10’dur. Günümüzde özellikle ABD’de “Emekli Hastalığı” olarak bilinmektedir.

Yaşamı tehdit eden bir hastalıktır. Dünya genelinde tüm ölümlerin % 5’ini oluşturmaktadır.   Her yıl 3 milyon insan KOAH nedeniyle ölmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; 2002 yılında 5. en sık ölüm nedeni iken, şu an bazı ülkelerde 4.,  bazılarında 3. sıraya yükselmiştir. (Türkiye’de 3.sırada ölüm nedeni )
Hastalık düşük ve orta gelir düzeyine sahip ülkeler için ciddi sorun teşkil etmektedir. KOAH nedeniyle ölümlerin % 90’dan fazlası düşük ve orta gelir düzeyine sahip ülkelerde olmaktadır.

Ülkemizde Durum Nedir?
Ülkemizde yapılan saha çalışmaları 40 yaş üzerindeki her 7-8  kişiden 1’inin KOAH hastası olduğunu göstermiştir. 2016 yılı itibarı ile ülkemizde tanı konulmuş 3.3 milyon KOAH hastası vardır.. En az bu sayı kadar da tanı konulmamış ve doktor kontroluna girmemiş hasta olduğu düşünülmektedir.

T.C. Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen ve 50.000 haneyi kapsayan “Ulusal Hastalık Yükü ve Maliyet-Etkililik Projesi” köylerde ve kentlerdeki tüm ölümlerin % 5.8’ine KOAH’ın yol açtığını göstermiştir.  İki bin dört yılında yayımlanan bu önemli proje, ülkemizde KOAH’ın en sık 3. ölüm nedeni olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Hastalığın Oluşturduğu Sosyal ve Ekonomik Yükün Boyutu Nedir?
Avrupa Birliği verilerine göre; KOAH kaynaklı sağlık harcamaları, sağlık bütçesinin % 6’sını oluşturmaktadır. Bu oran 38 milyar Euro ile ciddi bir rakama tekabül etmektedir.

ABD’de KOAH’a bağlı direkt ve dolaylı sağlık gideri toplamı yıllık 50 milyar doları bulmaktadır.

Emeklilik yaşının 65 olduğu dünya genelinde, hastalık ciddi iş gücü ve üretim kaybına yol açmaktadır.

Dünya genelinde, tüm KOAH hastalarının yaklaşık 1/3’ü bakıma ihtiyaç duyan orta ve ağır düzeyde hastalığa sahiptir. Bu durum hem aileler hem de sosyal güvenlik kurumları için önemli sosyal yük oluşturmaktadır.      
    
Hastalık Ne Kadar Biliniyor?
 KOAH, hastalar tarafından fark edilmesi zor ve sinsi bir hastalıktır. Çoğu zaman hastalık ileri evrelere ulaşıncaya kadar farkına varılamamaktadır.

Dünya genelinde her 4 hastadan 3  tanesi hastalığının farkında değil. Ülkemizde ise, 2 KOAH hastasından sadece 1 tanesi hastalığının farkındadır.

Yaşın ilerlemesi ile fiziksel aktivitelerin azalması, hastalığın uzun süreli ve yavaş seyirli olması hastalığın fark edilmesini güçleştirmektedir.  

Hastalar nefes darlığını yaşlılığın bir sonucu, öksürük ve balgam çıkarma şikayetlerini sigara içmenin doğal sonucu olarak değerlendirmektedirler.

Hastalığın Oluşunda Rol Oynayan Faktörler Nelerdir?
Sigara ve diğer tütün ürünleri KOAH gelişiminde en önemli risk faktörüdür. KOAH hastalarının % 80’i sigara içmiş veya içmeye devam ediyor.

İç ortam hava kirliği KOAH gelişiminde rol oynayan diğer önemli faktördür. Odun, kömür, tezek, bitki artıkları ve sıvı yakıtların (biyoyakıt, biyomas) dumanına maruziyet son yıllarda giderek önem kazanmıştır. Dünya nüfusunun yarısı biyoyakıt dumanına maruz kalmaktadır.

Dünya genelinde 500 milyon kişi mesleği nedeniyle duman ve toz parçacıklarını solumaktadır. Sigara içmeyen hastalar dikkate alındığında mesleki maruziyetin KOAH gelişimindeki rolü % 30’dur.
Dış ortam hava kirliği de KOAH oluşumunda ve kış aylarında hastalarının şikayetlerinin artmasına neden olur.

Akciğerin gelişimini olumsuz yönde etkileyen faktörler hastalığın oluşumuna katkıda bulunur.    

KOAH gelişiminde çeşitli ırsi (genetik) faktörlerin rol oynadığı tahmin edilmektedir. Birinci derece akrabası KOAH olan bireylerin sigara içmesi halinde hastalığa yakalanması muhtemeldir.  
 
Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
Belirtiler genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar. Hastalığın en önemli belirtisi nefes darlığıdır. Nefes darlığı zaman içerisinde artar ve günlük fiziksel aktiviteleri kısıtlar.
Uzun yıllar devam eden “öksürük” ve “balgam çıkarma” diğer hastalık belirtileridir.

Hastalığa Nasıl Teşhis Konulur?
Hastalık oluşumunda rol oynayan risk faktörlerine ve nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma şikayetlerinden en az birine sahip kişilerde hastalıktan şüphelenilmelidir. Nefes ölçüm testinde  havayolu tıkanıklığının saptanması ile tanı konulur..

Nasıl Tedavi Edilir?
KOAH her ne kadar ilerleyici ve müzmin bir hastalık olsa da, “önlenebilir ve tedavi edilebilir” bir hastalıktır. Tedavide ilk yapılması gereken hastalığa yol açan maruziyetlerin (sigara, iç ortam kirliliği, mesleksel…) önlenmesidir.

Enfeksiyonların tedavisi, mevsimsel grip ve zatürre aşılamalarının uygulanması ile hastalığın ilerleme hızı azaltılabilir.

Nefes açıcı ilaç tedavileri ile hastaların daha konforlu bir yaşam sürmesi sağlanabilir.

Öte yandan hastaların mümkün olabildiğince aktif yaşam sürmesi, düzenli yürüyüş yapması, kol ve bacaklarını çalıştıran hareketleri yapması hastalığın ilerlemesi ve önlenmesi açısından oldukça faydalıdır.  

21  Kasım Dünya KOAH Gününün Anlam ve Önemi Nedir? Bu güne yönelik kullanılabilecek başlıklar nelerdir ?

KOAH önemli bir küresel halk sağlığı sorunu olmasına rağmen, kamuoyu tarafından yeterince bilinmemektedir. 

“NEFESİMİZİN DEĞERİNİ BİLİYORMUYUZ ?”…. Bu sloganın amacı istem dışı ve otonom bir davranış olan nefes alıp vermenin önemine dikkat çekmektir. 

NEFES ALABİLMEK İÇİN GÜNDE 22.000 KEZ ZORLANMANIN NE DEMEK OLDUĞUNU DÜŞÜNEBİLİYORMUYUZ ?
Sağlıklı bir insan günlük ortalama 22.000 defa nefes alıp verir. Bu Hastalıkta, nefes alıp vermek, günlük 22.000 defa ızdıraba dönüşebilmektedir.

- YAŞA TAKILMAYAN EMEKLİLERİN HASTALIĞI
KOAH ileri yaşta ortaya çıkan ve bu nedenle tüm dünyada emeklileri ilgilendiren bir hastalıktır. Dünyada emeklilik yaşları genellikle 60 yaşın üzeri olduğu için bu hastalık “Emekli Hastalığı” olarak  bilinmektedir

 TÜSAD olarak, KOAH’ı önlemek için toplumsal bilinç ve farkındalık oluşturmayı hedefledik.

KOAH alanında halkın bilinçlendirilmesi, risk faktörlerinin azaltılması ve gerekli sağlık politikalarının oluşturulabilmesi için konu ile ilgili tüm derneklerin, vakıfların, halkın sağlığına önem veren basın yayın kuruluşlarının ve yetkililerin güç birliği içerisinde projeler üreterek bunları hayata geçirmeleri dileği  ile TÜSAD olarak saygılarımızı sunuyoruz.     

Prof. Dr. Can Öztürk
TÜSAD KOAH Çalışma Grubu
Başkanı

ÜYE GİRİŞİ


   
Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Mart 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
 LookUs & Online Makale