[EP-260]

EPOSTER OTURUMU-19 | Tarih ve Saat: 22.10.2010, 17:00 - 18:00 | Salon: EPOSTER SALONU

Endobronşial Tüberküloz: Dört İlginç Olgunun Analizi

Emine Özsarı, Güngör Dulkar, Zafer Aktaş, Şerife Nilgün Kalaç, Cebrail Şimşek
Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Ankara

Myc.tüberkülosis enfeksiyonu en sık akciğerlerde görülür. Nadir görülen endobronşial tüberküloz ( EB TB ) klinik, radyolojik,bronkoskopik bulguları ile başka akciğer hastalıklarını taklit edebilmektedir. Üç erkek, bir kadın hastada bronkoskobi ile görülen endobronşial lezyondan alınan biopsilerle tüberküloz tanısı konuldu. Yeni vaka olarak antitüberküloz tedavisi başlanan dört endobronşial tüberküloz olguları literatürler incelenerek sunuldu.

GİRİŞ-AMAÇ

Myc.tüberkülosis enfeksiyonu en sık akciğerlerde görülür. Nadir görülen endobronşial tüberküloz ( EB TB ) klinik, radyolojik,bronkoskopik bulguları ile başka akciğer hastalıklarını taklit edebilmektedir. Üç erkek, bir kadın hastada fiberoptik bronkoskopi ( FOB ) ile görülen endobronşial lezyonlardan alınan biopsilerle tüberküloz tanısı konuldu.Tedavi ve takipleri tamamlandı.


OLGU

OLGU-1: 53 yaşında erkek hasta ağzından kan gelme şikayeti var.

PAAG de sol hiler dolgunluk mevcut.Balgam ARB üç kez menfi.

Toraks BT' de sol hemitoraksta plevral mayi,sol akciğer alt lob segmentlerinde düzensiz konturlu kollaps konsolidasyon alanları izlendi. PPD 18mm.

FOB'da sol akciğer alt lob apikal segment girişi endobronşial lezyonla tam tıkalı.Biopsi sonucu kazeifiye granülamatöz iltihap.

Postbronkoskopik balgam ARB ve lavaj ARB müspet gelen hastaya yeni vaka yayma pozitif akciğer endobronşial tüberküloz ve plevra tüberkülozu tanısı ile iki ay HRZE, dört ay HR olarak tedavisi verildi.

Toraks BT'de plevral mayinin tamamen kaybolduğu görüldü.Sol alt lob düzeyinde sekel değişiklikler ve lezyonlarda regresyon izlendi.

OLGU-2: 65 yaşında erkek hasta kuru öksürük yakınması var.

Balgam ARB üç kez menfi. PPD menfi.

PAAG'de sağ akciğer üst zonda infiltratif görünüm mevcut.

FOB'da sağ akciğer üst lob anterior segment girişi antrakotik pigmentle tama yakın tıkalı, sağ orta lob distalinde orta ve alt lob girişlerini tam tıkayan endobronşial lezyon.

Biopsi sonucu granülamatöz iltihap.

Toraks BT' de sağ akciğer orta lob segmentlerinde düzensiz konturlu kollaps konsolidasyon alanları, orta lob bronşu daralmış görünümde

Postbronkoskopik balgam ARB ve lavaj ARB müspet gelen hastaya yeni vaka yayma pozitif akciğer ebdobronşial tüberküloz tanısı ile iki ay HRZE, dört ay HR tedavisi verildi.

Toraks BT'de regresyon ve minimal sekel lezyonlar.

FOB'da sağ üst lob açık,orta lob distalinde girişi tıkamayan antrakotik alan mevcuttu.

OLGU-3: 38 yaşında bayan hasta,halsizlik ve kilo kaybı şikayetleri var.

PAAG'de patoloji saptanmadı.Balgam ARB 3 kez menfi.PPD 15 mm.

FOB'da sağ orta lob girişinde mukozal kalınlaşma. Biopsi sonucu kazeifiye granülamatöz iltihap

Toraks BT'de sağ akciğer orta lob segmentlerinde nodüler infiltrasyon alanları

Postbronkoskopik balgam ARB müspet gelen hastaya yeni vaka yayma pozitif akciğer endobronşial tüberkülozu tanısı ile iki ay HRZE dört ay HR tedavisi verildi.Kontrol toraks BT'de lezyonlarda regresyon izlendi.

OLGU- 4: 18 yaşında erkek hasta, kilo kaybı,öksürük ve balgam şikayetleri var.

PAAG'de sol akciğer apikal bölgede kaviter görünüm mevcut.

Balgam ARB üç kez menfi. PPD 12mm.

FOB'da sol akciğer üst lob apikoposterior segmentin posterior subsegmentinde endobronşial lezyon.

Biopsi sonucu kazeifiye granülomatöz iltihap.

Toraks BT sol akciğer üst lob çevresinde nodüler ağırlıkta infiltrasyon alanları bulunan heterojen kollaps konsalidasyon alanları

Postbronkoskopik balgam ARB ve lavaj ARB müspet gelen hastaya yeni vaka yayma pozitif akciğer endobronşial tüberküloz tanısı ile iki ay HRZE,dört ay HR tedavisi verildi.

Kontrol toraks BT'de regresyon izlendi.


YÖNTEM-GEREÇLER

YÖNTEM-GEREÇLER: Klinik ve radyolojik bulguları olan, ön tanılarında akciğer tüberkülozu da düşünülen ancak balgam yaymasında ARB müspetliği gösterilemeyen hastalara ön tanıları ekarte etmek amacı ile çeşitli tanısal işlemler yapılabilir.Olgularımızda tanı için FOB' u kullanarak hem lavaj ARB hem de postbronkoskopik balgam ARB müspetlikleri saptanmıştır.


BULGULAR

BULGULAR: 4 olgumuzda da bakılan balgam ARB teksifleri üçer kez menfi geldi. 3 hastamızın PPD si 15 mm in üzerinde birinde ise PPD menfi bulundu




olgu 1

olgu 1 tedavi öncesi PAAG


olgu 1

olgu 1 tedavi sonrası toraks bt


olgu 1

olgu 1 tedavi öncesi toraks bt


olgu 2

olgu 2 tedavi öncesi toraks bt


olgu 2

olgu 2 tedavi öncesi FOB


olgu 2

olgu 2 tedavi öncesi PAAG


olgu 3

olgu 3 paag


olgu 4

olgu 4 tedavi öncesi PAAG


olgu 4

olgu 4 tedavi öncesi toraks bt


olgu 4

olgu 4 tedavi sonrası toraks bt


TARTIŞMA

TARTIŞMA: Endobronşial tüberküloz;pulmoner tüberkülozun önemli bir komplikasyonudur.Enfekte lenf nodunun direkt bronşa açılması ile parankimal kavitede bulunan çok miktarda basilin bronş mukozasına implante olması veya peribronşial parankimal lezyonlardan hematojen veya lenfojen yolla yayılım sonucu gerçekleşmektedir. Ciddi komplikasyonlara yol açabildiğinden erken tanı ve tedavi önemlidir. Fakat astım, pnömoni,malignite ve özellikle çocuklarda yabancı cisim aspirasyonu ile karışabilmekte ve tanı konması gecikebilmektedir.


SONUÇLAR

SONUÇ: Endobronşial tüberküloz, trakeobronşial ağacın tüberküloz ile enfeksiyonudur. Erişkin populasyonda sık görülmez.Parankimal hastalık yokluğunda endobronşial tüberküloz için tanı zorluğu olabilmekte veya yanlış tanı konulabilmektedir. Klinik radyolojik bulgular ile akciğer tüberkülozu düşünülen ancak balgam ARB müspetliği bulunamayan hastalarda FOB sonrası lavaj ve balgam ARB müspetliği saptandığı için tanıda FOB'un önemli bir yeri olduğunu düşünmekteyiz.


KAYNAKLAR

KAYNAKLAR:

1-) J I Matthews, S L Matarese, and J L Carpenter,Endobronchial tuberculosis simulating lung cancer.chest1994,86,642-4

2-) J H Lee, S S Park, D H Lee, D H Shin, S C Yang and B M Yoo,Endobronchial tuberculosis Clinical and bronchoscopic features in 121 cases.Chest 1992;102;990-994

3-) L S Smith, R F Schillaci, and R F Sarlin;Endobronchial tuberculosis.Serial fiberoptic bronchoscop and natural history.cest 1997,91,664-7

4-) Paul T. Davidson; Tuberculosis — New Views of an Old Disease,N Engl J Med 1985; 312:1514-1515

5-) Çıkrıkcıoğlu S., Yılmaz V., Kılıçaslan Z.; fiberoptik bronkoskopi ile tanı konulan tüberküloz olguları.solunum 1989,14,196-8

6-) Tahaoğlu K., Kızgın Ö., Karagöz T.; Endobronşial tüberküloz, solunum 1993,18.146-53

7-) Hee Soon Chung, MD, FCCP and Jae Ho Lee, MD.Bronchoscopic Assessment of the Evolution of Endobronchial Tuberculosis, cest 2000,117,385-92

8-) Balbay Ö. A., Çalışır H. C:, Ögretensoy M.; Balgam yayma negatif akciğer tüberküloz olgularında bronş lavajı,bronş biopsisi ve postbronkoskopik balgamın tanısal değeri. Tüberküloz Toraks Dergisi 2001,49,121-8