[EP-230]

EPOSTER OTURUMU-17 | Tarih ve Saat: 22.10.2010, 17:00 - 18:00 | Salon: EPOSTER SALONU

Pulmoner Arteriyovenöz Malformasyon Olgusu

Füsun Şahin, Didem Görgün, Pınar Yıldız
Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi,Göğüs Hastalıkları, İstanbul

Pulmoner arteriovenöz malformasyonlar (AVM); akcigerin nadir görülen damar anomalileridir. Hastalar genellikle semptomsuzdur. Ancak, sagdan sola şanta neden olup nefes darligina yol açabilir ya da kanama sonucu hemoptizi ve hemotoraksa sebep olabilir. Genel sağlık kontrolü sırasında çekilen akciğer grafisinde görülen patoloji nedeniyle hastanemize sevkedilen hastanın PA akc. grafisinde sol akciğer orta zon lateralde, 4. ön kosta ile süperpoze,yaklaşık 2 cm. çapında,yuvarlak,lobule konturlu homojen dansite artışı izlendi. Toraks BT’de sol akciğer hilusu düzeyinde alt lob superior segment ve lingula bileşkesi düzeyine uyan bölgede, periferik yerleşimli,drenaj yapıları hilusa uzanan pulmoner A-V malformasyon ya da venöz dönüş anomalisi ile uyumlu olabilecek görünüm tespit edildi. Fiberoptik bronkoskopik inceleme normaldi.Kesin tanı koymak amacıyla istenen Toraks BT anjiografide sol üst pulmoner arterden kaynaklanan bir dalın lingula lateral segmentte subplevral alana doğru genişleyerek uzandığı ve bu düzeyde en geniş yerinde 2 cm.’ye ulaşarak sol akciğer üst lob pulmoner venine drenaj veni ile döküldüğü;sol akciğer üst lob lingula inferior segment anterior plevra-diyafram komşuluğunda, çapı 1 cm.’ye ulaşmayan üst lob pulmoner arterinden köken alıp üst lob pulmoner venine drene olan ikinci bir odak ve sağ akciğer alt lob laterobazal segmentte lateral plevra komşuluğunda çapı 1 cm.’ye ulaşmayan, alt lob pulmoner venine drenaj gösteren, son derece iyi sınırlı, pulmoner fazda kontrast tutan tübüler kitlelerin olduğu görüldü. Bulgular arteriyovenöz malformasyonla uyumlu olup, hasta asemptomatik olduğundan takibe alındı.

GİRİŞ-AMAÇ

Pulmoner arteriovenöz malformasyonlar (AVM), pulmoner arter ve venler arasındaki anormal baglantılardır ve akciğerin nadir görülen damar anomalileridir.




Resim 1- Olgunun PA Akciğer Grafisi



a



Resim 2a,b- Olgunun Toraks BT Görüntüleri



OLGU

Genel sağlık kontrolü sırasında çekilen akciğer grafisinde görülen patoloji nedeniyle hastanemize sevkedilen hastanın PA akc. grafisinde sol akciğer orta zon lateralde, 4. ön kosta ile süperpoze,yaklaşık 2 cm. çapında,yuvarlak,lobule konturlu homojen dansite artışı izlendi (Resim 1). Toraks BT’de sol akciğer hilusu düzeyinde alt lob superior segment ve lingula bileşkesi düzeyine uyan bölgede, periferik yerleşimli,drenaj yapıları hilusa uzanan pulmoner A-V malformasyon ya da venöz dönüş anomalisi ile uyumlu olabilecek görünüm tespit edildi (Resim 2a,b). Fiberoptik bronkoskopik inceleme normaldi.Kesin tanı koymak amacıyla istenen pulmoner BT anjiografide sol üst pulmoner arterden kaynaklanan bir dalın lingula lateral segmentte subplevral alana doğru genişleyerek uzandığı ve bu düzeyde en geniş yerinde 2 cm.’ye ulaşarak sol akciğer üst lob pulmoner venine drenaj veni ile döküldüğü;sol akciğer üst lob lingula inferior segment anterior plevra-diyafram komşuluğunda, çapı 1 cm.’ye ulaşmayan üst lob pulmoner arterinden köken alıp üst lob pulmoner venine drene olan ikinci bir odak ve sağ akciğer alt lob laterobazal segmentte lateral plevra komşuluğunda çapı 1 cm.’ye ulaşmayan, alt lob pulmoner venine drenaj gösteren, son derece iyi sınırlı, pulmoner fazda kontrast tutan tübüler kitlelerin olduğu görüldü (Resim 3a,b,c). Bulgular arteriyovenöz malformasyonla uyumlu bulunup, hasta asemptomatik olduğundan takibe alındı.




a



b



Resim 3 a,b,c-Olgunun Pulmoner BT Anjiografi Görüntüleri



TARTIŞMA

Pulmoner AVM’ler, genellikle doğumsal anomalilerdir. Olguların yarısında sistemik dolaşımdan beslenir ve sistemik ya da pulmoner venlere drene olur. AVM’de % 80 oranında tek besleyen arter ve drenaj veni bulunur. Ayrıca AVM’ler genellikle tek görülmekle birlikte % 33-50 multiple görülebilirler.Multiple lezyonlar alt loblarda daha sıktır.Kliniklerde sıkça karşılaşılan AVM’ler genellikle tek, asemptomatik olgulardır ve rutin akciğer grafilerinde tesadüfen saptanırlar. Bu olgular bazen pulmoner nodül, santral ya da periferal kitle olarak değerlendirilebilmektedirler (1). Olgumuz da asemptomatik olup, başka bir sağlık kuruluşunda kontrol amaçlı çektirdiği akciğer grafisinde lezyon tespit edilerek tetkik amaçlı hastanemize sevkedilmiştir. Hastalar genellikle semptomsuzdur. Ancak, sağdan sola şanta neden olup nefes darlığına yol açabilir ya da kanama sonucu hemoptizi ve hemotoraksa sebep olabilir (2).AVM’lerin kesin tanısı için akciğer grafisi yetersizdir. Bu hastalarda ikinci basamak görüntüleme yöntemi genellikle akciğer BT olmaktadir. BT’de AVM’ler kan damarları ile bağlantılı serpenjinöz kitle ya da iyi sınırlı nodüler kitle şeklindedir. Dinamik BT incelemesinde AVM’ler tipik olarak sağ ventrikülden ya da pulmoner arterden sonra sol atrium ve ventrikülden önce kontrast tutarlar. Dinamik akciğer tomografisi AVM tanısı için değerli bir yöntemdir. BT, lezyonun lob ya da segmental yerleşimini, anatomisini ve kontrastlanma zamanını gösterir (3).Son zamanlarda torasik vasküler yapıların ve lezyonların incelenmesinde üç boyutlu MR-anjiografi tetkiki de kullanılmaktadır. Bu yöntemle vasküler anatominin, AVM’nu besleyen arter ve drenaj veninin doğru bir şekilde görüntülenebildiği belirtilmektedir (4). AVM’lerin teshisinde dijital substraction anjiografi altın standart kabul edilen yöntemdir (5).Ancak invaziv bir yöntem olması ve komplikasyon riski taşıması kullanım alanını kısıtlamaktadır.BT-anjiografi de MR-anjiografi gibi son yıllarda kullanılan oldukça yararlı bir görüntüleme yöntemidir.Olgumuza da BT-anjiografi ile kesin tanı konulmuş olup, AVM'u oluşturan vasküler yapılar net bir şekilde gösterilmiştir.


KAYNAKLAR

1-White RI, Lynch-Nyhan A, Terry P,Buescher PC. Pulmonary arteriovenous malformation, techniques and long-term outcome of embolotherapy. Radiology 1998;169: 663-9

2-Swanson KL, Prakash UB, Stanson AW. Pulmonary aretiovenous fistulas: Mayo Clinic experience, 1982-1997. Mayo Clin Proc 1999;74:671-80.

3-Remy J, Jardin MR Wattinne L, Deffontaines C. Pulmonary arteriovenous malformation: evaluation with CT of the chest before and after treatment. Radiology 1992;182: 809-16.

4-M. Puvanesary.3 D gadolinium- enhanced MR angiography of pulmonary AVM. Australasian Radiology 2002; 46: 189-93.

5-White RI.Pulmonary arterovenous malformations. How do we diagnose them and who is it important to do so? (editorial) Radiology 1992;182:633-5.