[EP-022]EPOSTER OTURUMU-02 | Tarih ve Saat: 21.10.2010, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONUMetakron ve senkron akciğer kanseri: Olgu sunumuÜlkü Eren Yazıcı, Abdullah İrfan Taştepe, Ertan Aydın, Erkmen Gülhan, Serdar Özkan, Nurettin Karaoğlanoğlu, Gülnur Önde Üçoluk, Yetkin Ağaçkıran Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Cerrahisi Bölümü, Ankara
GİRİŞ: Primer kanserin tedavisi sonrasında ortaya çıkan ikinci veya üçüncü primer akciğer kanseri metakronize multipl primer akciğer kanseri (MPAK) olarak adlandırılır. MPAK tüm akciğer kanserli hastalar arasında %1,6- 3 oranında görülmektedir. Cerrahi öncesi detaylı inceleme ve cerrahi sonrası takip önem arzeder.
MATERYAL-METOD: 49 y, erkek. Öksürük, balgam çıkarma ve kilo kaybı (5-6 ay/10 kg), 05/07 tarihinde başvurdu. Toraks BT (05.07): Sol üst lobda üst lob bronşunu daraltan yumuşak doku dansiteleri. FOB (05.07): Sol üst lob, lingula ve segmentlerini kapatan EBL izlendi ( skuamöz hc.Ca) FEV1: 1.56 %43. Karaciğerde metastaz şüphesi üzerine KT verildi, lezyonda gerileme olmaması üzerine tekrar değerlendirildi. Hemanjiyom tanısı aldı.
SONUÇLAR: 08.07 de sol sleeve üst lobektomi, radikal lenfnodu diseksiyonu (RLND) yapıldı. Rezidü tümör içermeyen akciğer dokusu, reaktif antrakotik lenf nodları (5,6,7,10), sol ana bronş alt lob bronşu cerrahi sınır temiz. 01.08 sistemik tarama normal. 03/08 - son kontrol, takibe devam etmeyen olgumuz, 01/10 tarihinde yan ağrısı ile başvurdu. 01/10 Toraks BT: sol akc. hacim kaybı. Sağ üst lob posteriorda buzlu cam dansiteleri, sağ orta zonda nodüler infiltrasyonı. FOB: Sağ sistem normal, sol sleeve üst lobektomiye ait anastomoz hattı normal olarak izlendi. PET-BT (01/10): Sağ akciğer üst lob posterior segmentte yol açan nodüler dansite artımında SUVmax: 2.86, sağ akciğer üst lob bazal kesiminde perihiler bölgede izlenen lezyonda SUVmaks: 5.71. SFT (01/10): FEV1: 1.89 %58. Metakron- senkron akciğer Ca ön tanısı ile operasyona alındı. 02/10: Mediastinoskopi, sağ üst lob ve orta lobdan wedge rezeksiyon, frozen üst lob: non-small cell Ca, orta lob: adeno Ca. Üst lob wedge rezeksiyon, orta lobektomi, RLND yapıldı. Adeno Ca: Orta lobektomi (Evre IB) adenoskuamöz Ca üst lobdan wedge rez. (Evre IA), 4-7-9-10-11 antrakotik LN. Sağ taraf için senkron, sol taraf için metakron akciğer kanseri olarak değerlendirildi.
TARTIŞMA: Senkronize MPAK hastalarını metastatik hastalıktan ayırmak için mediastinal LN tutulumunun değerlendirilmesi gerekmekir. Her primer akciğer kanseri hastası potansiyel MPAK hastası olarak kabul etmeli, gereksiz doku rezeksiyonu yapılmamalıdır. İkinci primer MPAK’de yapılması gereken ameliyat; hastalığın yayılımına, ilk cerrahi girişime, hastanın solunum rezerine bağlıdır. Solunum fonksiyonları uygun olduğu sürece lobektomi tercih edilmelidir. Uygun olmayan durumlarda sınırlı rezeksiyon tercih edilir. GİRİŞ-AMAÇ | Primer kanserin tedavisi sonrasında ortaya çıkan ikinci veya üçüncü primer akciğer kanseri metakronize multipl primer akciğer kanseri (MPAK) olarak adlandırılır. Teşhis metodlarının gelişmesi ile senkronize, cerrahi sonrası uzun dönem hayatta kalma oranlarında artma sonrası MPAK hastalarına daha sık olarak rastlanmaya başlanmıştır. Bu grupta yeralan hastalar için ilave cerrahi şansı ilk cerrahinin büyüklüğü ile doğru orantılıdır. Bu sebeple, her primer akciğer kanseri hastasını potansiyel MPAK hastası olarak kabul etmeli, gereksiz doku rezeksiyonundan kaçınılmalıdır
|
OLGU | 49 y, erkek.
Şikayet: Öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı, kilo kaybı (10 kg / 5-6 ay).
Hikaye: Sigara kullanımı 40 yıl, 1pk/gün.
SFT:
FVC: 2.59 %58
FEV1: 1.56 %43
FEV1/FVC: 60 %77
Sistemik değerlendirme:
Kranial BT:Normal
Kemik Sintigrafisi: Normal
Batın USG: Karaciğer sağ lob anterior segmentte 7 mm çaplı lobule konturlu ekojen lezyon. (Metastaz ?–Evre IV) 3 kür Taxol- Cisplatin protokolü.
Kemoterapi sonrası sol üst lob yerleşimi gösteren lezyonda belirgin gerileme, Karaciğerdeki lezyonda değişiklik olmaması üzerine metastaz düşünülmeyerek Dinamik BT çektirilerek operasyon kararı alındı.
Resim1.
 Olgunun 1. operasyonundaki bilgisayarlı akciğer tomografisi
|
YÖNTEM-GEREÇLER | TORAKS BT (04.05.2007): Sol üst lob yerleşimli üst lob bronşunu daraltan, çevre kollabe-konsolide dokudan ayırt edilemeyen yumuşak doku dansiteleri.
FOB (09. 05.2007): Sol üst lob yerleşimli lingula ve üst lob segmentlerini kapatan endobronşiyal lezyon izlendi.
Biyopsi: Skuamöz hücreli karsinom.
|
BULGULAR | 08.08.2007 tarihinde sol torakotomi, sleeve üst lobektomi, radikal lenfnodu diseksiyonu yapıldı.
Rezidü tümör içermeyen akciğer dokusu, Reaktif antrakotik lenf nodları (5,6,7,10), sol ana bronş ve alt lob bronşu cerrahi sınır temiz. Plevral tutulum izlenmedi.
30.01.2008 tarihli sistemik kontrollerinde Kemik sintigrafisi, kraniyal tomografi, toraks BT normal olarak değerlendirildi.
Mart 2008 - son kontrol.
Ocak 2010 sol yan ağrısı ile müracat etti.
FOB: Sağ sistem normal, sol sleeve üst lobektomiye ait anastomoz hattı normal, alt lob girişi açık olarak izlendi.
PET-BT (26.01.2010): Sağ akciğer üst lob posterior segmentte plevral çekintiye yol açan nodüler dansite artımında SUVmax: 2.86, sağ akciğer üst lob bazal kesiminde perihiler bölgede izlenen lezyonda SUVmaks: 5.71.
SFT (07.01.2010):
FVC: 3.75 %94
FEV1: 1.89 %58
Metakron akciğer kanseri ön tanısı ile operasyon kararı alındı.
11.02.2010: Mediastinoskopi, sağ torakotomi üst lob ve orta lobdan wedge rezeksiyon, intraoperatif frozen inceleme:
Üst lob: Malign, non-small cell ca
Orta lob: Adeno ca
Üst lob wedge rezeksiyon, orta lobektomi, radikal lenfnodu diseksiyonu.
Orta derecede diferansiye adeno karsinoma: Orta lobektomi (Evre IB)
Adenoskuamöz karsinoma üst lobdan wedge rezeksiyon (Evre IA),
antrakotik lenfnodları 4-7-9-10-11.
Resim2
 Olgunun metakron akciğer kanseri tanısı ile operasyona alındığı Bilgisayarlı akciğer tomografisi
|
TARTIŞMA | MPAK tüm akciğer kanserli hastalar arasında %1,6- 3 oranında görülmektedir.
Senkronize MPAK hastalarını metastatik hastalıktan ayırt edebilmek için mediastinal lenf nodu tutulumunun ayrıntılı değerlendirilmesi gerekmektedir.
Her primer akciğer kanseri hastasını potansiyel MPAK hastası olarak kabul etmeli, gereksiz doku rezeksiyonundan kaçınılmalıdır (Sleeve rez. tercih edilmeli).
İkinci primer metakronize akciğer kanserinde yapılması gereken ameliyat:
a. Hastalığın yayılımına
b. İlk cerrahi girişime
c. Hastanın solunum rezervine bağlıdır.
Geçirilmiş torakomi, rezektif cerrahi sebebiyle sıklıkla sınırlı solunum fonksiyonlarına sahip hastalardır (1).
Solunum fonksiyonları uygun olduğu sürece lobektomi tercih edilmelidir. Uygun olmayan durumlarda sınırlı rezeksiyon tercih edilir (Segmentektomi, wedge rezeksiyon).
Metakronize kanser prognozunun 1. primer akciğer kanseri olgularına göre daha kötü olduğu bildirilmektedir (2).
Primer kanser ile metakronize kanser arasında geçen süre 24 aydan fazla ise sağ kalımın arttığı ifade edilmektedir.
Tümör çapının 1cm nin üzerinde olduğu olgularda lobektomiden küçük ameliyatların lenf nodu tutulumuna bağlı olarak inkomplet rezeksiyon olacağını belirten çalışmalar vardır.
Prognozu etkileyen faktörler:
Tümörün evresi, rezeksiyonun tam olması, birinci primer tümör sonrasında geçen süre ve tümörün histolojisidir (3).
Hastalığın yayılımını, ilk cerrahi girişimi, hastanın solunum rezervini göz önüne alarak hastaya en uygun cerrahi girişim yapılmalıdır.
Resim3
 Tanı kriterleri
|
SONUÇLAR | Metakron ve senkron akciğer kanserleri açısından her hasta potansiyel bir aday olarak kabul edilmeli ve cerrahi yaklaşım belirlenmelidir.
|
KAYNAKLAR | 1.Rosengart TK, Martini N, Ghosn P, et al. Multiple primary lung carcinomas:
prognosis and treatment. Ann Thorac Surg 1991;52:773-8.
2.Colomer EJ, Molina JC, Aguilar X, et al. Synchronous multiple primary cancer of the lung: A rare association of small cell carcinoma as the main tumor plus epidermoidcarcinoma. Arch Bronchoneumol 1999;35:245-7.
3.Pierard P, Vermylen P, Bosschaerts T, Roufosse C, Bergmans T,Sculier JP, Ninane V. Synchronous roentgenographically occult lung carcinoma in patients with resectabl primary lung cancer. Chest 2000; 117: 779-85.
|
|