[EP-153]

EPOSTER OTURUMU-11 | Tarih ve Saat: 21.10.2010, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONU

Bilateral vokal kord paralizisi olan ağır obstrüktif uyku apne sendromunda mikroskopik bilateral posterior kordotomi

Nesrin Sarıman1, Öncel Koca2, Zerrin Boyacı2, Ender Levent1, Akın Cem Soylu1, Sümeyye Alparslan1, Attila Saygı1
1Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul
2Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul

GİRİŞ: Vokal kord paralizisi Obstrüktif Uyku Apne Sendromu’nun (OUAS) nadir sebeplerindendir. Tiroid operasyonları sonrasında görülen rekürren laringeal sinir hasarı vokal kord paralizisinin başta gelen nedenlerinden biridir. GEREÇLER- YÖNTEM: Bilateral abdüktor vokal kord paralizisi ve OUAS olan 46 yaşında kadın olgu sunulmuştur.30 yıl öncesinde tiroidektomi operasyonu geçiren hastada ses kısıklığı mevcuttur. Son 5 yıldır yüksek sesle horlama, eşi tarafından tanımlanan uykuda soluk durması ve gündüz aşırı uykululuk yakınmaları ile kliniğimize gönderilmiştir. Polisomnografi (PSG) testinde apne-hipopne indeksi 72/saat, en düşük oksijen satürasyonu %81 saptandı. REM ve derin uyku periyodları gözlenmedi. KBB konsültasyonunda, tedavi seçeneği olarak “mikroskopik suspension laryngoskopi” (MLS) ile endoskopik bilateral posterior kordotomi operasyonu önerildi. SONUÇLAR: Nazal sürekli pozitif havayolu basıncı (Continuous Positie Airway Pressure = n CPAP) uygulaması yerine hastaya önerilen cerrahi tedavi uygulandı. Cerrahi sonrası 5 ay içinde OUAS tamamen düzeldi(AHI:4.4/saat). Olgunun ses kalitesi korundu, horlama ve gündüz aşırı uykululuk hali yakınmaları kayboldu. TARTIŞMA: Bilateral kord paralizisi olan OUAS olgularında, MLS eşliğinde uygulanan bilateral posterior kordotomi nCPAP uygulamasına alternatif olarak uygulanabilecek bir tedavi seçeneğidir. OUAS olgularının multidisipliner yaklaşımında KBB konsültasyonu her zaman yer almalıdır.

GİRİŞ-AMAÇ

Vokal kord paralizisi Obstrüktif Uyku Apne Sendromu’nun (OUAS) nadir sebeplerindendir. Tiroid operasyonları sonrasında görülen rekürren laringeal sinir hasarı vokal kord paralizisinin başta gelen nedenlerinden biridir.


OLGU

Bilateral abdüktor vokal kord paralizisi ve OUAS olan 46 yaşında kadın olgu sunulmuştur.30 yıl öncesinde tiroidektomi operasyonu geçiren hastada ses kısıklığı mevcuttur. Son 5 yıldır yüksek sesle horlama, eşi tarafından tanımlanan uykuda soluk durması ve gündüz aşırı uykululuk yakınmaları ile kliniğimize gönderilmiştir.


YÖNTEM-GEREÇLER

Polisomnografi (PSG) testinde apne-hipopne indeksi 72/saat, en düşük oksijen satürasyonu %81 saptandı. REM ve derin uyku periyodları gözlenmedi. KBB konsültasyonunda, tedavi seçeneği olarak mikroskopik suspension laryngoskopi (MLS) ile endoskopik bilateral posterior kordotomi operasyonu önerildi.

Nazal sürekli pozitif havayolu basıncı (Continuous Positie Airway Pressure = n CPAP) uygulaması yerine hastaya önerilen cerrahi tedavi uygulandı.


BULGULAR

Cerrahi sonrası 5 ay içinde OUAS tamamen düzeldi (AHI:4.4/saat). Olgunun ses kalitesi korundu, horlama ve gündüz aşırı uykululuk hali yakınmaları kayboldu.


TARTIŞMA

OUAS genellikle yavaş gelişen sinsi seyirli bir hastalıktır.Sıklıkla orta yaş grubunu etkiler ve kadın erkek oranı % 2 ve %4’tür. [1,2]. Vokal kord paralizisi OUAS gelişiminin nadir nedenlerinden biridir.Malign patolojiler, cerrahi travma, idiyopatik cerrahi - dışı travma, inflamatuvar ve nörolojik hastalıklar edinilmiş vokal kord paralizisinin sebepleri arasındadır [3,4,5].Tiroidektomi operasyonları rekürren larengeal sinir hasarının neticede vokal kord paralizisinin başta gelen nedenlerindendir.

Bilateral vokal kord paralizisi uykuda larnygeal stridor ve solunum sıkıntısına neden olabilir.Vokal kordlar düzeyindeki obstrüksiyon acil ttrakeostomi gerektirebilir. Ses kısıklığı kord vokallerin kısıtlı hareketinden kaynaklanır.Paralize vokal kordların çoğu, özellikle ilk 6 ayda kendiliğinden düzelebilir. Geri kalanlarda paralizi kalıcı olabilir. Bu durumda çeşitli cerrahi teknikler uygulanabilir; Aritenoidektomi ile vokal kord lateralizasyonu, kordektomi, kordotomi, reiinervasyon ve CO2 lazer cerrahisi [6,7]. Bu metodlar vokal fonksiyonu bozmadan glottis lumenini genişletmeye yöneliktir. Böylece ses kalitesi korunurken yutma ve solunum işlevleri sorunsuzdur.

Scalco ve ark. mikroskopic suspension laryngoskopiyi 1960’larda kullanmıştır. Bu teknik lezyonu daha büyük boyutlarda gösterir, daha net cerrahi sınırlar belirlenmesini sağlar, cerrahi işlemin başarısını artırır [8]. 1974’de Kleinsasser ve ark. tekniğin kullanımını yaygınlaştımıştır [9].

Bu olguda endoskopikbilateral posterior kordotomi operasyonu (MLS), başarılı bir şekilde OUAS’ı tedavi etmiştir. Hastanın sesi korunurken horlama ve gündüz aşırı uykuluk hali yakınmaları hızla düzelmiştir.


SONUÇLAR

Bilateral kord paralizisi olan OUAS olgularında, MLS eşliğinde uygulanan bilateral posterior kordotomi nCPAP uygulamasına alternatif olarak uygulanabilecek bir tedavi seçeneğidir. OUAS olgularının multidisipliner yaklaşımında KBB konsültasyonu her zaman yer almalıdır.


KAYNAKLAR

1.Young T, Peppard E, Gottlieb DJ (2002) Epidemiology of obstructive sleep apnea. A population health perspective. Am J Respir Crit Care Med 165:1217-1239.

2.Quan SF, Gersh BJ (2004) Cardiovascular consequences of sleep-disordered breathing: Past, present and future. Circulation 109: 951-957

3.Holinger LD, Holinger PC, Holinger PH (1976) Etiology of bilateral abductor vocal cord paralysis. Ann Otol 885: 428-437

4.Ko HC, Lee LA, Li HY, Fangı TJ (2009) Etiologic features in patients with unilateral vocal cord paralysis in Taiwan. Chang Gung Med 32: 290-296

5.Dimarakis I, Protopapas AD (2004) Vocal cord palsy as a complication of adult cardiac surgery: surgical correlations and analysis. Eur J Cardiothoracic Surg 26:773-775

6.Fumikazu O, Makoto E, Shintaro C, Shin’ichi S, Noriko S, Tetsushi O, Hirohiko H, Hiroshi M (2005) Obstructive sleep apnea due to bilateral abductor vocal cord paralysis, successfully managed by arytenoidectomy with a microdebrider: a case report. Oto-Rhino-Laryngology 48:33-40

7.Laccourreve O, Escovar MIP, Gerhart J, Hans S, Biacabe B, Brasnu D ( 1999) CO2 Laser endoscopic partial transverse cordotomy for bilateral paralysis of the vocal fold. Laryngoscope 109:415-418

8.Kleinsasser O(1974)Mikrolaryngoskopie und endolaryngeale mikrochirurgie, Teil I:Technishe Entwicklung der Methode HNO, 22:33-38

9.Scalco AN, Shipman WF, Tabb HG (1960) Microscopic suspension laryngoscopy. Annals of Otology Rhinology and Laryngology 69:1134-1138




Operasyon öncesi

(Direkt laringoskopi)


Sağ kordotomi

(Direkt laringoskopi)


Sol kordotomi

(Direkt laringoskopi)