[EP-109]

EPOSTER OTURUMU-08 | Tarih ve Saat: 21.10.2010, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONU

Spontan Pnömomediyastinum

Uğur Temel, Sedat Ziyade, Ömer Soysal, Osman Cemil Akdemir
Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Cerrahisi Kliniği

SONUÇ: Spontan pnömomediastinumlu hastalarda primer tedavi altta yatan hastalığın tedavisi olsa da medıastınal kompresyon nedenıyle morbıdıte ve mortalıteye neden olacağından cerrahi girişim gerekebilir. Bunlar arasında mediastinal iğne aspirasyonu, medıastınostomı, Vıdeotorakoskopik medıastene toraks drenı yerleştırme, trakeostomi veya torakotomı sayılabilir. Komplike olmayan pnömomediastinumlu hastalarda istirahat, oral alımın kesılmesı, medıastınıtle mücadele, devamlı O2 tedavısı, valsalva manevrasından kaçınılmalı ve sigaranın kesılmesı ile spontan regresyon beklenir. Ayrıca trakea ve özefagus rüptürünün mortalitesi yüksek seyrettiğinden öncelikle bu patolojiler ekarte edilmelidir. GİRİŞ: Medıastınal amfizemin fızyopatolojisi akciğerlerde artmış intraalveolar basınca bağlı yırtılma sonucu serbest kalan havanın parankımden basınc gradyentı düşük gevşek yapılı peribronkovaskuler dokudan medıastene geçişi ve /veya dırekt medıasten içi bir organın rüptürüdür. Spontan pnömomediastinum etyolojisinde genellıkle akut veya kronık akciğerin interstısyel amfızemı(Astım,RDS,Pnömoni,yabancı cisim aspirasyonu) sonrası pulmoner alveolar rüptür, ağır fizik egzersiz, valsalva manevrası,özefagus rüptürü(özellıkle Boorhave Send.) trakeal rüptür vaginal dogum, sigara ve madde bağımlılıgı, ploral kas diş ve iskelet sistemine ait patolojıler sayılabılır.Ender olarak ınvazıv girişim,mekanık ventılasyon sırasında barotravma veya cerrahi işlem,trakeostomı sonrası görülebılır. Özefagus ve trakeal rüptürlü olgularda morbıdıte ve mortalıte yüksek seyreder. Spontan pnömomedıastınumlu hastalar ön planda ani başlayan göğüs agrısı ile gelsede dispne, disfaji,disfoni,ciltaltı amfizemi,boyun ve sırtta agrı, yandaş semptomlardır. Tanıda tipik bulgusu göğüs ön yüzünde oskultasyonda kalp tepe atımı ile senkron cıtırtı sesının alınması (Hamman) belirtisidir.Kesi tanı PA, yan servıkal ve akcığer grafılerle, Toraks BT de radyolojık olarak medıastınal serbest havanın tespit edılmesıyle konur. OLGU: E.D 16 yaşında erkek hasta; 2 gün önce başlayan ani göğüs ağrısı ile özel bir merkeze giden hastanın çekilen grafi ve Toraks BT sinde mediastende hava tespit edilmiş. İleri tetkik için tarafımıza yönlendirilmiştir. Yapılan FM ve tetkılerınde Solunum sıstemi ve KVC muyenesinde patolojik özellik saptanmadı,doğal. Hamman belirtisi (+/- ) alınmıştır..5 yıl paket sigara anamnezi mevcut. Hasta klinigimize alınarak oral alımı kesildi. Devamlı O2 2 dak/lt verildi. Crp ve locosıtoz olmamasına rağmen proflaktik olarak Sefalosporın grubu antıbıotık başlandı.FOB ile trakeal sıstem kontrol edıldı. Disfaji şikayeti olmadıgı için Özefagıal patoloji düşünülmedi.Günlük akciğer grafileri ile takıp edılen hastaya 3 gün sonra istenen Toraks BT de hava bronkogramlarının ilk gelişine göre regrese olduğu görüldü. Hasta polıklınık kontrolune çağırılmak üzere taburcu edildi.

GİRİŞ-AMAÇ

Medıastınal amfizemin fızyopatolojisi akciğerlerde artmış intraalveolar basınca bağlı yırtılma sonucu serbest kalan havanın parankımden basınc gradyentı düşük gevşek yapılı peribronkovaskuler dokudan medıastene geçişi ve /veya dırekt medıasten içi bir organın rüptürüdür. Spontan pnömomediastinum etyolojisinde genellıkle akut veya kronık akciğerin interstısyel amfızemı(Astım,RDS,Pnömoni,yabancı cisim aspirasyonu) sonrası pulmoner alveolar rüptür, ağır fizik egzersiz, valsalva manevrası,özefagus rüptürü(özellıkle Boorhave Send.) trakeal rüptür vaginal dogum, sigara ve madde bağımlılıgı, ploral kas diş ve iskelet sistemine ait patolojıler sayılabılır.Ender olarak ınvazıv girişim,mekanık ventılasyon sırasında barotravma veya cerrahi işlem,trakeostomı sonrası görülebılır. Özefagus ve trakeal rüptürlü olgularda morbıdıte ve mortalıte yüksek seyreder. Spontan pnömomedıastınumlu hastalar ön planda ani başlayan göğüs agrısı ile gelsede dispne, disfaji,disfoni,ciltaltı amfizemi,boyun ve sırtta agrı, yandaş semptomlardır.

Tanıda tipik bulgusu göğüs ön yüzünde oskultasyonda kalp tepe atımı ile senkron cıtırtı sesının alınması (Hamman) belirtisidir.Kesi tanı PA, yan servıkal ve akcığer grafılerle, Toraks BT de radyolojık olarak mediastınal serbest havanın tespit edilmesıyle konur.


OLGU

E.D 16 yaşında erkek hasta; 2gün önce başlayan ani göğüs ağrısı ile özel bir merkeze giden hastanın çekilen grafi ve Toraks BT sinde mediastende hava tespit edilmiş. İleri tetkik için tarafımıza yönlendirilmiştir. Yapılan FM ve tetkılerınde Solunum sıstemi ve KVC muyenesinde patolojik özellik saptanmadı,doğal. Hamman belirtisi (+/- ) alınmıştır..5 yıl paket sigara anamnezi mevcut. Hasta klinigimize alınarak oral alımı kesildi. Devamlı O2 2 dak/lt verildi. Crp ve locosıtoz olmamasına rağmen proflaktik olarak Sefalosporın grubu antıbıotık başlandı.FOB ile trakeal sıstem kontrol edıldı. Disfaji şikayeti olmadıgı için Özefagıal patoloji düşünülmedi.Günlük akciğer grafileri ile takıp edılen hastaya 3gün sonra istenen Toraks BTde hava bronkogramlarının ilk gelişine göre regrese olduğu görüldü.




resim 1

toraks BT' de mediyastinal amfizem


Resim 2

tedavi sonrası akciğer grafisi


SONUÇLAR

Spontan pnömomediastinumlu hastalarda primer tedavi altta yatan hastalığın tedavisi olsa da medıastınal kompresyon nedenıyle morbıdıte ve mortalıteye neden olacağından cerrahi girişim gerekebilir. Bunlar arasında mediastinal iğne aspirasyonu, medıastınostomı, Vıdeotorakoskopik medıastene toraks drenı yerleştırme, trakeostomi veya torakotomı sayılabilir. Komplike olmayan pnömomediastinumlu hastalarda istirahat, oral alımın kesılmesı, medıastınıtle mücadele, devamlı O2 tedavısı, valsalva manevrasından kaçınılmalı ve sigaranın kesılmesı ile spontan regresyon beklenir. Ayrıca trakea ve özefagus rüptürünün mortalitesi yüksek seyrettiğinden öncelikle bu patolojiler ekarte edilmelidir.