[EP-066]

EPOSTER OTURUMU-05 | Tarih ve Saat: 21.10.2010, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONU

Guıllane-Barre’li bir olguda yüksek subglottik trakeal stenoz nedeniyle silikon stentin eksternal – cerrahi fıksasyonu

Mehmet Ali Bedirhan1, Levent Dalar2, Levent Karasulu2, Burak Ömür Çakır3
1Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi, 3.Cerrahi Kliniği, İstanbul
2Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Girişimsel Bronkoloji Departmanı, İstanbul
3Şişli Eğitim ve Araştırma Hastanesi, KBB Kliniği, İstanbul

GİRİŞ: Yüksek subglottik trakeal stenozlar, gerek cerrahi ve gerekse stent uygulamalarında zorluk gösterirler. GEREÇ-YÖNTEM: 38 yaşında erkek olan hastamız Guillane-Barre nedeniyle 35 gün yoğun bakımda mekanik ventilatör tedavisi gördükten sonra remisyona girmiş ancak taburcu olduktan 20 gün sonra nefes darlığı, hırıltılı solunum ve balgam çıkartamama şikayetleri ile yaptığı müracaatta radyolojik ve bronkoskopik olarak yüksek subglottik trakeal stenoz tanısı konuldu. Vokal kordan 15 mm uzaktaki stenoz için rezeksiyon planlanıldı ancak operasyonda, stimülatör yardımıyla laringeal sinirin, proksimal 2 cm. boyunca trakeaya ileri derecede fiske olduğunun saptanması üzerine teknik olarak rezeksiyon yapılamadı. Silikon stent konulan hastada üç kez erken stent migrasyonu oluşması nedeniyle cerrahi olarak trakea üzerine 3 cm.lik insizyonla ulaşıldı ve yerleştirilen stent, external dikişlerle tespit edildi. Hastamız dört aydır semptomsuzdur. SONUÇLAR: Yüksek subglottik stenozlarda erken mistent migrasyonu sorununun aşılmasında eksternal fiksasyonun güvenli bir yöntem olduğu düşüncesindeyiz.

GİRİŞ-AMAÇ

Yüksek subglottik trakeal stenozlar, gerek cerrahi teknikde ve gerekse stent uygulamalarında zorluk gösterirler. Cerrahi rezeksiyon, iskemik bir halka olan krikoid halkanın, hatta bazen troid kartilajların posteriorda sinirlerin giriş yerlerinin korunarak gerçekleştirilirken ince ve zor bir teknik gerektirir. N. Rekurrence’lerin korunması esasdır. Cerrahinin uyugun olmadığı ya da stentin tercih edildiği olgularda ise yüksek yerleşimli darlık, sıklıkla stentin migrasyonuna yol açar. Cerrahinin teknik olarak mümkün olmadığı, yine stentin sık migrasyonuyla karşılaşılan bir olgumuzda uyguladığımız yöntemi paylaşmayı arzuladık.


OLGU

38 yaşında erkek olan hastamız Guillane-Barre Sendomuna sekonder solunum yetersizliği nedeniyle başka bir hastanede 35 gün yoğun bakımda mekanik ventilatör tedavisi gördükten sonra düzelmiş. Önce yoğun bakımdan çıkmış, daha sonrada iyileşerek taburcu edilmiş. Ancak taburcu olduktan 20 gün kadar sonra nefes darlığı, hırıltılı solunum ve balgam çıkartamama şikayetleri ile hastanemize yaptığı müracaatta inspratuvar tipte stridorun tespitiyle radyolojik ve bronkoskopik değerlendirmelerde yüksek subglottik trakeal stenoz tanısı konuldu. Darlık, vokal kordlardan 15 mm uzaktan başlıyordu ve yaklaşık 2 cm. lik bir segmenti içeriyordu. Stenoz için segment rezeksiyonu planlanıldı.

Standart Koller insizyonuyla yapılan eksplorasyonda proksimal trakea çevresinde aşırı yoğun fibrozis ile karşılaşınca her iki tarafda N.recurrence’leri korumak ya da zarar vermemek için stimülatör kullanılarak elektriksel uyarılar yardımıyla sinirlerin trasesi belirlenmeye çalıştı. Laringeal sinirin, proksimal 2 cm. boyunca trakeaya ileri derecede fikse olduğunun saptanması, yoğun yapışıklığın prepare edilememesi üzerine hasta riske atılmayarak teknik olarak rezeksiyon yapılamadı ve stent uygulanmasına karar verildi.

Hastaya genel anestezi altında 16 x 60 mm.lik silikon stent konuldu. Ancak distale migre olan stent iki repozisyon sonrasında da distale migre olunca cerrahi olarak tespit düşünüldü.

Boyunda eski insizyon üzerine yapılan 3 cm.lik insizyonla trakeaya ulaşıldı. Ön duvarda yaklaşık 1.5 cm. genişliğinde ve 2 cm. uzunluğundaki segment prepare edildi. Endoskopik görüntülerin yardımıyla ve 3/0 propilene ile transtrakeal olarak stent iki ayrı dikişle trakeaya dikildi. Endoskopik olarak trakeaya oturduğu görüldü. Hastamız dört aydır semptomsuzdur.




Resim 1

Olguya uygulanan stentin eksternal fiksasyonu


Resim 2

Olguya uygulanan stentin eksternal fiksasyonu


Resim 3

Olguya uygulanan stentin eksternal fiksasyonu


Resim 4

Olguya uygulanan stentin eksternal fiksasyonu


Resim 5

Transtrakeal süturun endoskopik görüntüsü


SONUÇLAR

Yüksek subglottik stenozlarda erken stent migrasyonu sorununun aşılmasında uygun hastalarda eksternal fiksasyonun güvenli bir yöntem olduğu düşüncesindeyiz.