[EP-037]

EPOSTER OTURUMU-04 | Tarih ve Saat: 18.10.2009, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONU

KOAH'lı olgularda gastroözafagial reflü sıklığının sintigrafi ile değerlendirilmesi

Ercan Çil1, Işıl Karasu1, Ayşe Özsöz1, Engin Özbilek2, Hakan Koparal2
1İzmir Dr Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları
2İzmir Dr Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nükleer Tıp

GİRİŞ: Akut ataklar KOAH’da en önemli morbidite ve mortalite nedenidir. Gastroözafagial reflü (GÖR) hastalığında gastrik içeriğin mikroaspirasyonu ve/veya vagal irritasyona bağlı bronkospazm, pulmoner hastalık veya semptomlara neden olabilmektedir. Dolayısıyla GÖR’ün KOAH akut atakta risk faktörü olabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızın amacı KOAH akut atakta GÖR sıklığını araştırmaktır.
GEREÇ-YÖNTEM: Çalışmaya, KOAH akut atak nedeniyle kliniğimizde yatan, ek hastalığı olmayan 85 olgu alındı. Tüm olgular, GÖR semptomları (retrosternal yanma, disfaji, regürjitasyon, kronik öksürük) açısından sorgulandı. Polikliniğimize GÖR semptomları ile başvuran ve KOAH tanısı olmayan, çalışma grubu ile benzer demografik özelliklere sahip 27 olgu ile de kontrol grubu oluşturuldu. GÖR varlığını tespit etmek amacıyla tüm olgulara GÖR sintigrafisi (Tc-99m Sülfür Kolloid) yapıldı.
BULGULAR: Olguların yaş ortalaması 65±10.26 yıl idi. Ortalama KOAH süresi 10.32±6.71 yıl, ortalama FEV1 değeri 875±0.35 ml (%33.01±12.22) olarak bulundu. KOAH’lı olguların 59 (%69.4)’unda GÖR semptomları varken, 26 (%30.6) olguda semptom yoktu. Retrosternal yanma 52 (%61.2) olgu, disfaji 24 (%28.2) olgu, regürjitasyon 38 (%44) olgu, kronik öksürük 57 (%67.1) olgu tarafından tanımlandı. Olguların 4 (%4.7)’ünde sintigrafi pozitif olarak bulundu. Pozitiflik saptanan 4 olgunun tümü semptomu olan grupta idi. Kontrol grubunda ise hiç pozitiflik saptanmadı. Semptomu olan KOAH’lı hasta grubu (59 olgu) ile kontrol grubu, sintigrafi pozitifliği açısından karşılaştırıldığında aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.3).
SONUÇ: Çalışmamızda KOAH akut atakta GÖR sıklığında artış saptanmamış, dolayısıyla akut atak için bir risk faktörü olarak bulunmamıştır. Ancak semptomatik hastalar olduğu halde kontrol grubunda da pozitiflik saptanmamıştır. Bu durumun GÖR tespitinde sintigrafik incelemenin kullanılmış olmasından kaynaklandığını, özafagial pH monitörizasyonu kullanılarak pozitiflik oranının daha yüksek olarak saptanabileceğini düşünmekteyiz

Keywords: KOAH, gastroözafagial reflü, sintigrafi





Tablo 1.KOAH'lı olgular ve kontrol grubunda GÖR sintigrafisi sonuçları



Tablo 2. Semptom varlığı ile ortalama FEV1 değerleri arasındaki ilişki