Tükenmeyen Nefesle

İnfeksiyon Çalışma Grubu

12 Kasım Dünya Zatürre Günü.



TÜRKİYE SOLUNUM ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ 12 KASIM DÜNYA PNÖMONİ GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

AŞILAMA İLE ZATÜRRE ÖNLENEBİLİR”

Halk arasında zatürre olarak bilinen pnömoni; akciğer dokusunu etkileyen ve çoğunlukla bakteri, virüs ve daha nadiren mantarlara bağlı gelişen bir enfeksiyon hastalığıdır. Dünya Sağlık Örgütü, 2009 yılından bu yana hastalığa dikkat çekmek, hastalıktan korunmak, tedavinin hastalar tarafından düzenli alınmasını sağlamak ve aşılamaya dikkat çekmek için 12 Kasım’da farkındalık aktiviteleri düzenlemektedir.
TÜSAD olarak biz de pnömoni hastalığına ilişkin toplumsal bilinci artırmak ve hastalığın tedavisi kadar korunma yöntemlerini de içeren çalışmalar yaparken, şu noktalara da dikkat çekmek isteriz:

  • Pnömonide en riskli gruplar 5 yaş altı çocuklar ve 65 yaş üzeri erişkinler. Bu yaş gruplarında pnömoni en önemli ölüm nedenlerinden biri olabilmektedir. Pnömoni, ülkemizde ne yazık ki enfeksiyonlara bağlı ölümlerde birinci sırada yer almaktadır.
  • Dünyada giderek artan yaşlı nüfus oranı, yaşlılarda artan ek kronik hastalıklar (kalp hastalıkları, inme, kronik akciğer hastalıkları vb.) direnci azaltarak enfeksiyonlara yatkınlığa neden olmaktadır. Özellikle 65 yaş ve üzeri kişilerde pnömoni sıklığı artmakta, gençlere göre daha ağır hatta öldürücü tablolarda seyredebilmektedir.
  • Bunlara karşın pnömoni, tedavi edilebilir ve önlenebilir bir enfeksiyon hastalığıdır. Aşılama, yeterli ve dengeli beslenme, çevresel hijyen koşullarının iyileştirilmesi ile önlenebilmektedir. Hastalık geliştikten sonra da etkin ve yeterli sürede antibiyotik tedavisi kullanılması önem taşımaktadır.
  • Aşılama, çocuklarda ve yaşlılarda pnömoniden en önemli koruyucu önlemdir. Aşılama ile pnömoni görülme sıklığı ve ölüm oranlarını azaltılabilmektedir. Bu nedenle çocuklara ve yaşlılara ülkemizde rutin aşılama programı önerilerine göre zatürre aşısı (pnömokok ve grip aşısı) olmaları tavsiye edilmelidir.

TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu adına
Başkan Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu

ÜYE GİRİŞİ


   
Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Mart 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
 LookUs & Online Makale